Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Inland Empire

US 2006, 3u00
Regie: David Lynch
Drama, fantasie, mysterie
Engels gesproken, zonder ondertitels

CUBO

Hollywood-actrice Nikki Grace (Laura Dern) was ooit een grote ster, maar de rollen liggen tegenwoordig niet meer voor het oprapen. Ze is dan ook erg blij met een nieuwe acteerklus. Maar de film blijkt vervloekt en Nikki verliest zich steeds meer in haar personage. De bijna drie uur durende film wordt ook bevolkt door Poolse prostituees en mensen in konijnenpakken.

Lynch was bij Inland Empire meer geïnteresseerd in een verkenning van het onderbewustzijn dan in een duidelijke verhaallijn. Het maakt Inland Empire net zo fascinerend en ondoorgrondelijk als zijn formidabele debuutfilm Eraserhead.

Inleiding door ELDERS collectief en Sven Hollebeke.
In het kader van CORRIDOR organiseert Elders samen met kunstencentrum BUDA een vertoning van de pas uitgebrachte 4K restauratie van ‘Inland Empire’, het bevreemdende meesterwerk van David Lynch. Werkelijkheid en fictie, verleden en toekomst verweven zich in deze vierdimensionele puzzel waarin een Hollywood actrice via het script dat ze vertolkt verdwaalt in haar onderbewustzijn en de filmsets. Deze film werd opgenomen met een digitale camera, volledig onafhankelijk geproduceerd en oorspronkelijk uitgebracht in 2006 wat de bioscoop ervaring van deze nieuwe restauratie extra de moeite maakt.

Speeldata

  • Inland Empire
“Vergeet plot, en vergeet chronologie. Lynch pakt zijn onderwerp vanuit allerlei hoeken en tijden tegelijk vast. Dat zijn de scènes die we te zien krijgen. Maar de beelden blijven slechts benaderingen: de werkelijkheid ontglipt. Dat moet ook wel want Lynch begon zonder plot te draaien omdat hij benieuwd was of uit alle fragmenten een groter verband naar boven zou komen. Het fascinerende aan Inland Empire is, dat dit inderdaad gebeurt. ” — De Filmkrant

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda