Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Samsara

ES 2023, 1u55
Regie: Lois Patiño
Drama
Swahili en Lao gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld
Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst
CUBO
Samsara

Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Patiño’s film gaat van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis van het ene lichaam naar het andere.

De film start in Laos waar tientallen jonge monniken wonen en studeren in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst uit het Dodenboek voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, vertrekt haar geest op een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om de reis te voltooien, moet je je laten meeslepen door licht en geluid. In het tweede deel van de film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania, waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

Met een wervelwind van geluiden en kleuren, flitsend in verschillende snelheden, bombardeert Patiño de zintuigen van de kijker op een bijzondere en indrukwekkende manier. Een unieke cinematografische ervaring!

Speeldata

  1. * betekent laatste vertoning.

  • Samsara
  • Samsara
  • Samsara
“Een meditatieve trip van een boeddhistisch klooster in Laos naar een moslimgemeenschap in Tanzania. Te zien in de cinema, al was het maar voor dat ongeziene middenstuk.” — De Standaard
“Een bijzondere ervaring in de filmzaal” — VRT Nieuws
“Achteraf keerden we huiswaarts met een ongewoon lichte tred, een schittering in de ogen, én met het verkwikkende gevoel dat wij iets zeer bijzonders hadden meegemaakt. Hoe cool is dát?” — Humo

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda