Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Anna Czapski & Diederik Peeters

The Futurology of Cooperation

Trefwoorden: #
futurology

“Vanuit een verlangen naar alternatieve mogelijkheden en een sterkere fantasie, wilden we met dit trainingskamp onze verbeelding uitrusten met concrete en bestaande tools, er nieuwe verzinnen, en ze delen met anderen. We wilden de spieren van de speculatieve verbeelding trainen en de kneedbaarheid van de werkelijkheid herontdekken. Zonder al te veel bescheidenheid wilden we simpelweg nieuwe samenlevingen leren te verbeelden.

We stelden een team samen, en het onderzoekstraject ‘The Futurology of Cooperation’ was geboren. Vorig jaar nodigden we Maja Kuzmanovic en Rasa Alksnyte van FoAM uit om het traject in gang te zetten. Zij lieten ons kennismaken met ‘The Art of Futuring’ en met enkele eenvoudige tools en technieken voor ‘future-crafting’.

Een van de methodes die meteen onze verbeelding kietelde, was die van de ‘pre-enactment’. Dat is, kort gezegd, een experimentele situatie gecreëerd in het echte leven, waarin bepaalde aspecten van een ingebeeld toekomst worden gesimuleerd en getest door een groep van deelnemers. Er komt een akkoord over een specifieke context en nieuwe gedragsregels, en die brengen de deelnemers in de praktijk, om te zien wat dat met hen doet. Deelnemers nemen geen rol van een (fictief) personage aan, ze plaatsen zich simpelweg in het onbekende (en soms oncomfortabele) scenario, en kijken wat er dan gebeurt. Een pre-enactment is een heel intieme, vleesgeworden vorm van ‘futuring’. Het onthult handelwijzen, intuïties, emoties en collectieve patronen die doorgaans onder de radar blijven in puur mentale en theoretische methodes. Wij zijn geboeid door deze pre-enactments, omdat ze de grenzen doen vervagen tussen performance en het echte leven, en tussen droom en werkelijkheid. Ze interesseren ons als prototypische ervaringen, en als voorbereidingen op transformatie.”

i.s.m. KASK

met Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Heike Langsdorf, Marine Thévenêt, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert et Sarah Magnan (Open Source Publishing)

Anna Czapski & Diederik Peeters zijn als onderzoekers verbonden aan KASK & Conservatorium, School of Arts of HOGENT en Howest. Hun onderzoeksproject ‘The Futurology of Cooperation’ wordt gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda