Fair practices – een waarde die wij (allen) delen en nastreven binnen de sector, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Het is tijd voor een stand van zaken. Al jaren wordt er gewerkt aan fair practices, maar hoe zit het nu met de werkomstandigheden en wat verstaan we precies onder fair practices? Welke instrumenten hebben we? Werken ze? Wat ontbreekt er? En is de manier waarop wij fair practices beschouwen en toepassen wel toegankelijk voor iedereen of is er al veel achterhaald?
Kunstenpunt nodigt je uit om tijdens dit focusgesprek samen deze zaken in kaart te brengen om te zien waar wij vandaag staan in relatie tot fairness binnen onze sector.
De Landschapstekening is een uitgebreide analyse van het professionele kunstenlandschap van Vlaanderen, die Kunstenpunt aan het begin van elke nieuwe politieke termijn samenstelt. Om niets over het hoofd te zien, organiseren we doorheen 2024 verschillende sessies waarbij we inbreng van de sector verzamelen, met telkens de focus op een ander deel van het kunstenveld.
Programma
12:00 Onthaal
12:30 Welkom, Lunch
13:30 Inleiding
13:45 Stand van zaken rond fair practice: Wat verstaan wij onder fair practice? welke tools bestaan er en zijn nog in gebruik, wat is verworpen, wat is de realiteit van Fair practice vandaag?
15:30 Afsluitende terugkoppeling
16:00 Einde
Deelnemen
Deze sessie is gelimiteerd tot 20 deelnemers. Inschrijven kan via dit formulier.
Kunstenpunt organiseert deze focusgroep met 20 deelnemers. Als ze meer dan 20 aanmeldingen ontvangen, maken ze een selectie met een vertegenwoordiging van verschillende profielen en disciplines. Daarom vragen ze in het aanmeldingsformulier naar een korte motivatie waarin je jouw kennis, ervaring en interesse tot fair practices kort toelicht.
Het staat je daarbij vrij om hen in te lichten over: de discipline en positie waarin je werkzaam bent, hoeveel jaar ervaring je hebt, of je nog actief bent in de kunstensector en hoe je jouw identiteit ziet in relatie tot verschillende aspecten zoals sociale klasse, gender, etniciteit, gezondheid en leeftijd.
Het kan ook interessant zijn om na te denken over bepaalde zaken die jouw kennis, vragen of ervaring tot fair practices eigen maken.