Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Over BUDA

Kunstencentrum BUDA is een arthouse cinema, een plek voor podiumvoorstellingen en een werkplek voor hedendaagse podiumkunstenaars. We weven Learning Together als een nieuwe rode draad doorheen onze werking met ‘gezamenlijk leren’ als doel.

Cinema

BUDA is een arthouse cinema met een dagelijkse programmering van kwaliteitsfilms. Naast heel wat nieuwe releases zijn er ook tal van bijzondere reeksen en specials.

Podium

De voorstellingen die (gedeeltelijk) bij kunstencentrum BUDA worden gemaakt zijn op heel veel Europese podia te zien, maar ook in Kortrijk. We organiseren hiervoor twee festivals per jaar:

  • NEXT festival (november-december): Een internationaal dans-, theater- en performancefestival, met af en straf werk van binnen- en buitenlandse gerenommeerde en jonge kunstenaars. En dat op zo’n 20 locaties in en rond Lille-Kortrijk-Tournai-Valenciennes. Meer info via www.nextfestival.eu
  • Almost Summer (juni): Een zomerfestival met dans-, performance- en theatervoorstellingen, maar ook kleine concertjes, bijzondere films, een expo en misschien wel een party…

Werkplek

BUDA zet zijn knowhow en infrastructuur in om verschillende creaties in de podiumkunsten te ondersteunen. We hosten gemiddeld een 70-tal residenties per jaar. De residenten overnachten in een van onze twee residentiehuizen in Kortrijk en werken in de studio’s in Budatoren of in een podiumzaal in Budascoop. Het standaard antwoord op vragen van kunstenaars die we selecteerden in deze wederkerige relatie is ‘ja’. BUDA’s YES-team houdt ervan om ambities en dromen te helpen waarmaken op aangeven en op het tempo van de kunstenaars.

Learning Together

We weven Learning Together als een nieuwe rode draad doorheen onze werking met ‘gezamenlijk leren’ als doel. Het is een collectieve plek voor kritische reflectie, waar banden worden gesmeed binnen en buiten de artistieke gemeenschap. Learning Together zal vorm krijgen via de voorstellen van kunstenaars en actoren uit de kunstwereld. Voor elk programma wordt de best mogelijke vorm van publiek delen gezocht, van kleine werkgroepen tot open sessies toegankelijk voor een breder publiek. Lees er hier meer over.

Kunstencentrum BUDA is een huis voor film, podiumkunsten en veel meer, een plek waar kunstenaars werken en hun werk delen met diverse publieken.

BUDA verwelkomt uiteenlopende stemmen, achtergronden en visies en verzet zich tegen elke vorm van discriminatie.

Kunst is een plek voor ontmoeting, discussie, transformatie en creëert ruimte om de toekomst van, met, en voor elkaar te herdenken.

BUDA heeft niet de waarheid in pacht, maar wel het vuur om te experimenteren, te zoeken, te ontdekken en te herijken en verrijken.

We hopen dat je jouw pad bij BUDA vindt, maar mocht dat niet zo zijn: help ons dan om het samen uit te stippelen.

 

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda