Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

JEANNE. Or the Western Touch: Am I Evil?

Trefwoorden: #
Am I Evil?

Wanneer wordt erotische literatuur een platform voor postkoloniaal en feministisch onderzoek?

Hoe kan men de tools van het erotisch schrijven gebruiken om machtsprocessen als discriminatie, nanoracisme, marginalisering, exotisering, misbruik en verleiding vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken?

‘Am I Evil?’ is een workshop erotisch schrijven, gecureerd door Simone Basani en Alice Ciresola. Het is een collectieve onderzoeksreis die deze vragen onderzoekt via een methode van peer-to-peer mentoring en beoordeling.

De workshop ontleent zijn naam aan, en wordt ingeleid door, een lecture-performance van kunstenaar Roger Fändrich: een semifictieve speculatie over het (seks)leven van de Afrikaanse kunsthandelaar Jeanne Walschot.

Na de lecture performance gaan de deelnemers aan de slag samen met schrijfster Els Moors, kunstenaar Roger Fähndrich, en curatoren Simone Basani en Alice Ciresola.

Het proces van teksten schrijven en herzien zal plaatsvinden gedurende 2022 en 2023, zowel in collectieve bijeenkomsten als individuele sessies thuis.

De teksten die tijdens deze collectieve reis worden gecreëerd, zullen met het publiek worden gedeeld via een audioboek, publieke presentaties en een online publicatie in het kader van Memento 2023, apap/Feminist Futures 2023 en andere kanalen.

Publicatie teksten

Download hier de ‘Am I Evil’ Booklet

Presentaties

Memento 2023: 17-18-19 maart 2023
Almost Summer // Feminist Futures Festival 2023: za 8 juli 2023 in kunstencentrum BUDA

Kalender

20 mei 2022: lecture-performance en workshop introductie (18:00-21:00)
21 – 22 mei 2022: eerste workshop (10:00-16:00) in Kunstencentrum BUDA, Kortrijk
Juni – midden augustus 2022: bespreking van de teksten van de andere deelnemers (in deze maanden zal de groep een of twee keer informeel bijeenkomen, datum tbc)
27 – 28 augustus 2022: tweede workshop (10:00-16:00) in Kunstencentrum Buda, Kortrijk
Eind augustus – eerste week september: indiening van de definitieve tekst
September – oktober 2022: tekstbewerking 

 

apap logocreative europe logo


Simone Basani en Alice Ciresola (IT/BE) werken sinds 2016 samen en ontwikkelen participatieve projecten, collectieve performances en educatieve activiteiten voor kunstscholen, gemeenschappen en culturele instellingen. Ze onderzoeken de grenzen tussen publieke en museale ruimtes, bevragen de notie van erfgoed en aan wie het toebehoort, onderzoeken collectieve processen van herinneren en vergeten.
Roger Fähndrich (CH/BE) is kunstenaar, muzikant en performer. In zijn praktijk onderzoekt Fähndrich de wisselwerking tussen persoonlijke en maatschappelijke verhalen en hoe deze de geleefde realiteit beïnvloeden. Als gevoelige rockmuzikant Roger F. geeft hij een stem aan de innerlijke en uiterlijke spanningen en discrepanties van het moderne leven.
Els Moors (BE) studeerde Germaanse Talen aan de Universiteit van Gent en Tekst en Beeld aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Van 2018 tot 2019 bekleedde ze de titel Dichter des Vaderlands van België. Moors doceert Creatief Schrijven in Brussel, Antwerpen en Arnhem ArtEZ. In juni 2021 verscheen de roman ‘Mijn nachten met Spinoza’ bij de Arbeiderspers.

**“”Am I Evil?” by Roger Fähndrich is the second work of JEANNE. Or the Western Touch, a performative art collection curated by Simone Basani and Alice Ciresola. 
JEANNE. Or the Western Touch is a curatorial format inspired by the controversial relationship Belgian art collector and dealer Jeanne Walschot established with her collection of African artefacts. JEANNE aims at exploring European desires to meet the Other and the Unknown but also to control, own, and exoticize them. 
Workshop curation: Simone Basani and Alice Ciresola
Lecture-performance as workshop introduction: Roger Fähndrich
Invited writer: Els Moors
Co-produced by: Kunstencentrum BUDA, Letterzetter/ Bib Kortrijk, C-Takt & radical_hope

In residentie

26 aug 2022 – 27 aug 2022
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda