Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Andrii Linik (UA): Radial Archaeology of the Place

Andrii Linik is een Oekraïnse geluidskunstenaar. Radial Archaeology of the Place – radiale archeologie – is de belichaming van een historische, akoestische studie van het gebouw en zijn omgeving in de richting van 16 assen (de basis van hoe de kapel architecturaal in mekaar zit). Luistertochten langs die assen zijn zo opgevat om akoestische indrukken te maken van de stedelijke ruimte en de kapel zelf, maar ook om bijzondere plekjes, ruimtes, voorwerpen en fragmenten die deel zullen uitmaken van de tentoonstelling te zoeken en te beschrijven.Er wordt een interactief installatieobject gecreëerd, gebaseerd op de studie van het verleden, de ruimte, verhalen van mensen en gevonden voorwerpen of afbeeldingen bij het wandelen langs de assen. Door de elementen aan te raken, krijg je lagen klanken, beschrijvingen en verhalen te horen.

Het project kadert in het Europees Project Modernism for the Future.

De Litouwse stad Kaunas is in 2022 Europese Culturele Hoofdstad. Samen met Kaunas, het Instituut voor Culturele Strategie (CSI, Lviv, Oekraïne) en Industra Art (Brno, Tsjechië) laat Intercommunale Leiedal kunstenaars reflecteren op modernistische architectuur binnen het Creative Europe-project Modernism for the Future 360/365. Het modernisme is een van de sterkste recente verhalen in Europa op het vlak van cultuur en architectuur, een beweging die Europese regio’s verbindt. We betrekken zowel lokale besturen, kunstenaars, eigenaars, gebruikers, experten als het bredere publiek.

De kunstenaars ontwikkelen met hun artistiek project een dialoog over het belang van modernistisch erfgoed voor deze en volgende generaties.

De internationale jury selecteerde intussen 16 artistieke projecten. Twee kunstenaars gaan tussen 1 februari en 30 april 2021 aan de slag in de regio met Villa Gaverzicht in Waregem en het Joegoslaviëpaviljoen in Wevelgem. Tussen 1 mei en 30 juli 2021 gaan twee buitenlandse kunstenaars aan de slag met de IJzerwinkel in Wervik en de Verrijzeniskapel in Kortrijk. Zelf sturen we ook kunstenaars uit naar Kaunas en Brno: Erich Weiss en Malgorzata Maria Olchowska. De resultaten van de 16 werken worden in januari 2022 voorgesteld tijdens het openingsmoment van Kaunas als Culturele Hoofdstad 2022.

Website

BUDA ondersteunt deze residentie met studioruimte en productieassistentie.

In residentie

20 jun 2021 – 02 jul 2021
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda