Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Stefa Govaart, Bryana Fritz & Chloe Chignell

Begin / The Mirror

Begin / The Mirror laat de geschiedenis herleven van middeleeuwse begijnengemeenschappen: religieuze lekenvrouwen die vanaf de 12e eeuw samen leefden, werkten en hun geloof uitoefenden in stedelijke centra in de voormalige Lage Landen. De voorstelling is gewijd aan een boek van de begijn Marguerite Porete (ca. 1250-1310) getiteld Le Miroir des âmes simples anéanties et qui seulement demeurent en vouloir et désir d’amour. Geschreven in de volkstaal en in de vorm van een toneelstuk tussen de personages Liefde, Rede en de Ziel beschrijft Porete zeven stadia van liefde die een ziel moet doorlopen om haar totale vernietiging en volledige vereniging met god te bereiken. Door de pauselijk-monarchale machten van haar tijd te omzeilen en vrouwen directe toegang tot het goddelijke te bieden, werd het boek veroordeeld in Cambrai, in brand gestoken in Valenciennes en uiteindelijk belandde Porete zelf op de brandstapel in Parijs. Door middel van dans, geluid en tekst belichaamt Begin / The Mirror elk van de zeven stadia van Porete om de bewegingen van de middeleeuwse mystiek, de spirituele praktijk van radicale liefde en de politieke dimensies van zelfvernietiging te verkennen.

Tijdens de residentie in BUDA zullen ze zich bezighouden met de lokale begijnengeschiedenis, locatiebezoeken doen en dans- en tekstmateriaal creëren voor de voorstelling. Deze voorstelling gaat in première op 29 & 30 november in Espace Pasolini (Valenciennes) in het kader van NEXT Festival.

Stefa Govaart, Bryana Fritz & Chloe Chignell

Bryana Fritz is choreograaf, danser en schrijver en woont en werkt in Marseille. Ze werkt op het snijvlak tussen poëzie en performance, vaak in duet met de gebruikersinterface van OS X. Haar werk wordt gevoed door een voortdurende interesse in middeleeuwse literatuur, fanfictie, mediastudies en geschiedenissen van analfabetisme. Ze werkt ook samen met Henry Andersen onder de naam Slow Reading Club.

Chloe Chignell is een kunstenaar uit Brussel die werkt met tekst, choreografie en uitgeverij. Ze investeert in schrijven als een lichaamsbouwende praktijk en onderzoekt de manieren waarop taal ons maakt. Chloe runt samen met Sven Dehens de boekhandel en projectruimte rile* in Brussel.

Het werk van Stefa Govaart ensceneert de repressieve apparaten die het (theatrale) lichaam doorgeven en ontvangen in zijn negativiteit en verwrongen gevoel van continuïteit in dans, performance en tekst. Het spoor van de medewerkers is verankerd in hun werk door middel van dialoog, repetitie en vertrouwen. Ze werken vanuit Brussel en maken deel uit van de onderzoeksgroep Sex Negativity aan de Amsterdam School of Cultural Analysis.

In residentie

01 jul 2024 – 07 jul 2024
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda