Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Anyuta Wiazemsky Snauwaert (RU/BE)

BETWEEN US: verBELGingsfeest

Anyuta Wiazemsky & Kim Snauwaert

Anyuta en Kim zijn — zonder een traditionele liefdesrelatie te hebben — getrouwd om een duurzame levensgemeenschap te creëren waarvoor het noodzakelijk is dat Anyuta op het Belgische grondgebied wettelijk voor onbeperkte duur kan verblijven. Het opzoeken van deze ‘duurzame levensgemeenschap’ is de rode draad van BETWEEN US. Het medium van het ritueel, van een feest, is Anyuta bijgebleven en — naar aanleiding van haar nieuwe nationaliteit — wil ze een nieuw project voorstellen: BETWEEN US: verBELGingsfeest.


In tegenstelling tot een huwelijksfeest, is er geen vast format voor een ritueel om Belg te worden. Dat lijkt een gemis: het is net door bewust stil te staan bij belangrijke zaken dat ze betekenis kunnen krijgen. In tijden van maatschappelijke uitdagingen, zoals de oorlog in Oekraïne, vluchtelingencrisis, klimaatcrisis, coronacrisis… lijkt een oprechte reflectie over nationale identiteit een absolute noodzaak. Ze kiezen daarvoor een overgangsritueel als medium waarbij het publiek en de kunstenaar de betekenis van de woorden ‘nationale identiteit’ op een diepe, intense manier mentaal en lichamelijk ervaren. Dit overgangsritueel omvat het afscheid van de oude identiteit enerzijds en de toetreding of initiatie als Belg anderzijds.

Tijdens hun residentie in BUDA leggen ze de focus op de post-liminale fase. Tijdens deze fase komt het gevoel van eenheid, verbinding naar boven. Ze werken aan de dramaturgie van het feest. Wat betekent het “verbelgingsfeest’ voor de aanwezigen? Wat is de impact van de achtergrond en nationaliteit van de aanwezigen op de beleving? Hoe wordt de taak om het gevoel van verbinding te creëren opgelost? Welke ruimte is geschikt voor dit feest?

 

door Anyuta Wiazemsky Snauwaert coaching Katya Ev, Steven Jolly, Liesbet De Cock external eye Kim Snauwaert co-productie KAAP, BUDA, workspacebrussels met de steun van de Vlaamse Overheid met dank aan De Grote Post

 

Anyuta Wiazemsky Snauwaert (RU/BE)

Anyuta Wiazemsky Snauwaert is een Russisch-Belgische artieste, afgestudeerd aan de Law Academy in Moskou, voordat ze de artistieke toer opging. Ze studeerde daarna Schone Kunsten aan KASK in Gent. Ze is getrouwd met de Belgische kunstenares Kim Snauwaert.

In residentie

18 dec 2023 – 22 dec 2023

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda