Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Rasa Alksnyte, Justine Maxelon & Ann Weckx (LT/DE/BE)

De Ambulanten: TOOLBOX FOR CARE

Naar aanleiding van de coronacrisis; kunstenaars zonder werk, honderden handen te kort in de zorg zijn Ann, Justine en Rasa zich gaan afvragen of er toch geen manier kan bestaan om beiden sectoren met elkaar te verbinden en te kijken wat kunstenaars zouden kunnen betekenen in de zorg. Ze wilden zelf de proef op de som nemen en kijken wat dat met ons als mens en als kunstenaar doet.

Ze vonden een partner in Huize Sint-Monica in de Marollen en zijn daar twee jaar geleden gewoon beginnen helpen.  Ze leerden het huis en haar bewoners, zorgpersoneel en vrijwilligers kennen en hebben het project de Ambulanten genoemd en bedacht dat ze graag een toolbox for care wilden ontwikkelen, die door kunstenaars en woonzorgcentra zou kunnen gebruikt en aangevuld worden.

Hun project loopt over 3 jaar omdat ze zichzelf echt de tijd willen geven om alle aspecten van dit toch wel omvangrijke thema grondig te onderzoeken en om de toolbox langzaam en kwalitatief goed te maken. Ze hebben gekozen om alles wat ze creëren met hun handen te maken. Handwerk verloopt vaak traag en zij hebben besloten dat ze tijd hebben.

Naast hun dagen in Sint-Monika doen ze ook onderzoek tijdens hun residenties. Ze vinden het belangrijk om een project dat ze in een Brusselse context gestart zijn, ook in Vlaanderen af te toetsen, afstand te nemen en te reflecteren over de voorbije maanden. Meestal doen Ann, Justine en Rasa op het einde van een residentie een openbare presentatie waarop mensen uit de zorg en de kunstensector uitgenodigd worden, deze momenten dienen om te praten, feedback krijgen en te luisteren.

Rasa Alksnyte, Justine Maxelon & Ann Weckx (LT/DE/BE)

Ann, Justine en Rasa zijn drie kunstenaars met verschillende achtergronden en disciplines met een sterke focus op zorg en sociaal engagement. Dit project ontwikkelde zich als een directe reactie op de coronacrisis en de sterke impact op zowel de zorg- als de kunstsector. In juni 2021 werden Ann, Justine en Rasa vrijwilligers in het bejaardentehuis Sint Monika in Brussel om  te zoeken naar meer holistische, bottom-up werkpraktijken waarbij iedereen die aanwezig is in het bejaardentehuis actief betrokken wordt. Hun veldonderzoek naar hoe samenwerkingen tussen de kunst- en de zorgsector op een meer inclusieve en duurzame manier kunnen gebeuren, zal in 2023 uitgroeien tot een “toolbox van de zorg”.

In residentie

26 feb 2024 – 01 mrt 2024
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda