Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

The Futurology of Cooperation

Trefwoorden: #
The Futurology of Cooperation

Neem deel aan dit collectief en participatief experiment in tijdreizen!

Het onderzoeksproject ‘The Futurology of Cooperation’ wil de methodes van ‘Futures Studies’ democratiseren en omvormen tot een instrument van mutante samenwerking en tijdreizen binnen ieders bereik. Op 1 april lanceren ze een eerste versie van hun levend archief, en nodigen ze enkele geestverwanten uit om hun gedachten en praktijken te delen. Op 2 april nodigen ze je uit voor een volledige nacht waarin we samen experimenteren met de tools, games en oefeningen uit hun archief.

“Het onderzoeksproject ‘The Futurology of Cooperation’ werd opgevat als trainingskamp voor onze verbeelding. We willen onze capaciteit aanscherpen om nieuwe mogelijkheden in te beelden van samenwerken, samen denken en samenleven. Door onze verbeelding uit te rusten met concrete en bestaande instrumenten, door er nieuwe uit te vinden en ze met anderen te delen, willen we de spieren van onze speculatieve verbeelding trainen en de plasticiteit van de werkelijkheid herontdekken.

Futurologie, Futures Studies of Strategic Foresight is een ambacht dat het midden houdt tussen kunst en wetenschap, en probeert te voorspellen hoe huidige trends zich ontwikkelen tot mogelijke toekomsten. Aangezien dit vak vaak wordt beoefend in de verborgen achterkamertjes van bedrijfs- of politieke kantoren, willen we de methodes die erbij gebruikt worden democratiseren en omvormen tot een instrument van muterende samenwerking en tijdreizen, binnen het bereik van iedereen.

‘The Futurology of Cooperation’ steunt op co-learning en haar ethiek van radicale inclusie, en mengt het beste van collectieve intelligentie met poëtisch schrijven, somatische praktijken of zelfs occulte wetenschappen. Concreet hackt, remixt en prototypeert het onderzoeksteam nieuwe methoden van open-source futurologie. We bedenken spelstructuren, oefeningen en andere hulpmiddelen om mogelijke toekomsten collectief te verbeelden en te ontwerpen, om deze toekomsten te ontwikkelen en verder uit te werken, en om ze actief te verkennen. We zijn ervan overtuigd dat we in de rechtstreekse, fysieke ervaring van deze werelden en toekomsten kunnen ontdekken wat ze ons te leren hebben, en hoe ze misschien zelfs ons gedrag en onze levensstijl zouden kunnen beïnvloeden. Bij het beoefenen van dit soort open-source futurologie komt een immersieve kunstvorm tevoorschijn op de grens van groepsperformance en experimentele consultancy.

We verzamelen bestaande instrumenten en onze nieuwe uitvindingen in onze ‘Grimoire’ – een spreukenboek en een levend archief dat kan geraadpleegd worden door iedereen die geïnteresseerd is in het experimenteren met tijdreizen in collectieve processen.

Op 1 april lanceren we een eerste versie van onze ‘Grimoire’, en voor de gelegenheid nodigen we enkele geestverwanten uit om hun gedachten en praktijken te delen. Op 2 april nodigen we je uit voor ‘Tikunst’ – een avond vol experimenten met de tools, games en oefeningen die we hebben uitgevonden. ‘Tikunst’ is geen voorstelling, maar een collectief en participatief experiment in tijdreizen.”

The research-team: Anna Czapski, Diederik Peeters, Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Rasa Alksnyte, Heike Langsdorf, Marine Thévenet, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert en Sarah Magnan (Open Source Publishing), – with the precious help and motivation of Maja Kuzmanovic, Siti Nurjanah, Vincent Lebour – and special thanks to all the students at KASK, P.A.R.T.S. and ESA Saint-Luc Bruxelles
Anna Czapski & Diederik Peeters are affiliated as artistic researchers to KASK & Conservatorium, the School of Arts van HOGENT and Howest. The research project The Futurology of Cooperation is funded by HOGENT Arts Research Fund, with the support of the transborder cooperation fund Région Hauts-de-France & Vlaamse Gemeenschap via L’Amicale & SPIN.
Programme curation by Erika Sprey
Producer: Rocio Leza
Costumes: Moni Wespi
Scenography: Laura Oriol
Photography: Ernst Maréchal

In residentie

21 mrt 2022 – 03 apr 2022

On tour

01 apr 2022 – 02 apr 2022
kunstencentrum BUDA Kortrijk

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda