Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Helena Dietrich (DE)

Helena Dietrich (DE): Elastic Habitat

Voor Elastic Habitat werkt Helena samen met de Nederlandse (tekst- en textiel-) artieste Janneke Raaphorst. Zij creëert vliegende tapijten, vehikels voor fantasie, verhalen en reizen. In haar teksten en textielstukken richt ze zich op transformatie: het verval en de geboorte van materialen. Haar fascinatie voor het leven van materialen resulteert in ‘speels’ textiel dat lijkt te leven: een plastiekzak b.v. die zich uitvouwt tot T-shirt. Als kostuum ontwerpster werkt ze voor uiteenlopende choreografen.

Ze werken voor het eerst bij BUDA. Elastic Habitat verkent het denkbeeldige, onzichtbare en speculatieve lichaam en nodigt uit om de gebruikelijke habitat van je fysieke en virtuele identiteit te verruimen.

Het publiek is welkom in een immersieve installatie, een soort speelplaats waar je in kleine groepjes textielsculpturen kan ‘activeren’ door ze aan te raken of te dragen. Het is een metaforische uitnodiging om ‘onder het vel’ te kruipen en voor één keer het onderscheid tussen ‘zelf’ en ‘ander’ of ‘binnenkant’ en ‘buitenkant’ op te geven – van gevoel naar beweging, via taal over vorm naar materiaal, en terug naar sensatie. De kans om met deze textiele lichamen te spelen opent de ruimte voor kinderlijk plezier en een spontane ontdekking van jezelf en de ander, een ruimte om jezelf in vraag te stellen en te ontdekken via je zintuigen.

Tijdens hun residentie in BUDA bouwen Helena en Janneke diverse test-installaties in samenwerking met een scenograaf, een lichtontwerper, een componist en de BUDA-techniekers.

Helena Dietrich (DE)

De Duitse performancekunstenares Helena Dietrich leeft en werkt in Brussel. Haar artistieke aanpak is vaak procesmatig en betrekt het publiek op verschillende podia. Haar werk versmelt aspecten van het ritueel met artistieke methodologieën, wanneer ze het publiek uitnodigt tot sfeervolle installaties, waarbij ervaringen van verschillende soorten transformaties worden opgeroepen. Haar werk is onder andere tentoongesteld in Hebbel am Ufer Berlin, Beursschouwburg Brussel, Kaaitheater Brussel, Stuk Leuven, BUDA Kortrijk, Brakkegrond Amsterdam, Frascati Amsterdam, Vooruit Gent, Cinema Galeries Brussel.

In residentie

08 feb 2018 – 23 feb 2018
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda