Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Jefta Van Dinther (SE)

Jefta van Dinther (DE/SE): Dark Field Analysis

Jefta werkte eerder in de BUDA-studio’s aan As It Empties Out (2014) en ook zijn voorstellingen Grind (2011) en Protagonist (for Cullberg Ballet, 2016) waren te zien at Budascoop in the frame of NEXT festival.

In Dark Field Analysis ontspint zich een uitvoerige conversatie tussen twee mannen die naakt over een tapijt bewegen. De voorstelling roept de intensiteit op die je soms voelt bij een persoonlijke ontmoeting – waarbij je plots grote bewondering en bevreemding voelt, niet voor de persoon die voor je staat, maar voor de situatie op zich. Een intens gevoel, ondanks het ordinaire van de context.
Dark Field Analysis toont wat ons mens maakt en hoe (bloed)banden ontstaan via de uitwisseing van verhalen, woorden, intonaties en blikken.

Jefta Van Dinther (SE)

Choreograaf en danser Jefta van Dinther (DE/SE) werkt en woont tussen Stockholm en Berlijn. Jefta van Dinther studeerde aan de kunsthogeschool in Amsterdam en werkte samen met grote namen zoals Xavier Le Roy, DD Dorvillier en Mette Ingvartsen. Sinds hij met het bekende Cullberg Ballet de voorstelling Plateau Effect maakte, staan alle grote danshuizen (Tanzquartier Wenen, HAU Berlijn en Sadler’s Wells Londen) te drummen om zijn werk te ondersteunen. Kunstencentrum BUDA en NEXT-festival volgen Jefta al langer.

Zijn voorstellingen hebben een rigoreus fysieke benadering. Het bewegende lichaam staat centraal, maar staat ook naast een lichaam van licht, geluid en materialen die een omgeving vormen van/voor waarneming en sensatie. De dansers werken en dansen hun weg doorheen verschillende van die ’omgevingen’. Jefta’s werk draait om noties van illusie, het zichtbare en onzichtbare, synesthesie, donkertje, het vreemde, affect, stem en beeld. 

Zijn vorige voorstelling Grind was in 2012 op het festival te zien; amorfe lichamen in een omgeving van pulserend, flikkerend licht en meedogenloze, duistere technobeats. Zijn vorige voorstellingen As it empties out en Protagonist waren ook al in BUDA te zien. Voor Dark Field Analysis werkte Jefta ook in BUDA. 

In residentie

02 apr 2017 – 15 apr 2017
Budascoop

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda