Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Jefta Van Dinther (SE)

Jefta Van Dinther (SE): The Quiet

The Quiet brengt 5 vrouwen samen in een verontrustende choreografie over het dagdagelijkse. Ze zijn kalm in hun acties, maar worden in beweging gezet door de uiting van mondelinge tradities via voordracht, gezang en gebed. Hierdoor stuwen ze het alledaagse voor tot het transcendente. The Quiet legt hiermee ook beslag op tijd in zijn verschillende vormen: tijd nemen, tijd spenderen, tijd verliezen.

Ook voor zijn nieuwe voorstelling werkt Jefta Van Dinther opnieuw met Minna Tiikkainen voor lichtontwerp, David Kiers voor het geluid en Cristina Nyffeler voor set en kostuums.

Jefta Van Dinther (SE)

Choreograaf en danser Jefta van Dinther (DE/SE) werkt en woont tussen Stockholm en Berlijn. Jefta van Dinther studeerde aan de kunsthogeschool in Amsterdam en werkte samen met grote namen zoals Xavier Le Roy, DD Dorvillier en Mette Ingvartsen. Sinds hij met het bekende Cullberg Ballet de voorstelling Plateau Effect maakte, staan alle grote danshuizen (Tanzquartier Wenen, HAU Berlijn en Sadler’s Wells Londen) te drummen om zijn werk te ondersteunen. Kunstencentrum BUDA en NEXT-festival volgen Jefta al langer.

Zijn voorstellingen hebben een rigoreus fysieke benadering. Het bewegende lichaam staat centraal, maar staat ook naast een lichaam van licht, geluid en materialen die een omgeving vormen van/voor waarneming en sensatie. De dansers werken en dansen hun weg doorheen verschillende van die ’omgevingen’. Jefta’s werk draait om noties van illusie, het zichtbare en onzichtbare, synesthesie, donkertje, het vreemde, affect, stem en beeld. 

Zijn vorige voorstelling Grind was in 2012 op het festival te zien; amorfe lichamen in een omgeving van pulserend, flikkerend licht en meedogenloze, duistere technobeats. Zijn vorige voorstellingen As it empties out en Protagonist waren ook al in BUDA te zien. Voor Dark Field Analysis werkte Jefta ook in BUDA. 

In residentie

02 feb 2019 – 14 feb 2019
Budascoop

On tour

06 mrt 2019 – 09 mrt 2019
HAU Berlin

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda