Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Lara Breine & Arnaud Rogard (BE)

Lara Breine & Arnaud Rogard (BE) – ‘Arnaud en ik.’

Lara botste een jaar geleden op het kunstatelier De Zandberg in Harelbeke en de sociaal-artistieke werking van vzw Wit.h in Kortrijk, en was meteen verkocht. Beide organisaties bouwden een gerenommeerde werking uit rond artiesten met een beperking.

Lara: “Binnen mijn masterscriptie wil ik onderzoeken hoe ik via beelden kan communiceren met een kunstenaar met een beperking. Hoe de kunstenaars van De Zandberg en vzw Wit.h naar de dingen kijken en over deze wereld denken, is iets dat mij mateloos boeit en een grote invloed heeft op mijn eigen artistiek werk.

Daarom wil ik een jaar lang één op één werken met Arnaud. Arnaud is een man, 38 jaar oud en heeft het syndroom van Down. Sinds 1998 werkt Arnaud overdag in De Zandberg, waar ook ons atelier is. Samen tekenen en onderzoeken we. Samen bezoeken we andere expo’s. Het is een zoeken naar verschillende manieren van communiceren met elkaar, ook op artistiek vlak. Ik wil dat we zoveel mogelijk samen beslissen waar dit traject heen gaat: de thema’s die we behandelen, de vormen die we gebruiken (poëzie, tekening, foto’s, wie weet ook video of live performance). Er zijn voorlopig geen grenzen aan de mogelijkheden.”

Met deze samenwerking bevraagt Lara Breine de (eventuele) grenzen tussen ‘reguliere’ kunstenaars en kunstenaars die binnen de ‘Outsider Art’ worden geplaatst. Zijn die grenzen er niet vooral omdat wij die bedenken?

Deze residentie kadert binnen de doelstelling van kunstencentrum BUDA om – meer dan vroeger – werkstudio’s ter beschikking te stellen aan studenten uit professionele kunstopleidingen en daarmee een vlottere doorstroming te genereren tussen opleiding en werkveld.

Lara Breine & Arnaud Rogard (BE)

Lara Jakoba Breine is laatstejaars aan de opleiding illustratie aan LUCA / School of Arts Gent.

Voor haar masterproject gaat ze een samenwerking aan met Arnaud Rogard, een kunstenaar met een beperking.

In residentie

19 jun 2016 – 25 jun 2016
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda