Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Lenio Kaklea (GR/FR)

Lenio Kaklea (GR/FR) / abd: Sonatas and Interludes

In juni 2019 kreeg Lenio Kaklea van het National Center for Dance, in samenwerking met het Festival d'Automne in Parijs, de opdracht om een reeks werken voor geprepareerde piano's van de Amerikaanse componist John Cage te choreograferen. Ze werd onmiddellijk getroffen door de schoonheid, de complexiteit, de rijkdom en de humor van de Sonates en Interludes, een cyclus van twintig stukken die Cage tussen 1946 en 1948 componeerde. Na een residentie van twee weken presenteerde ze een deel van dit werk in een korte uitvoering, begeleid door de pianist Orlando Bass. Vandaag wil ze, samen met een artistiek team, terugkeren naar deze vorm van het dansconcert, het hele muziekstuk choreograferen en een licht- en kostuumcreatie maken voor een volledige nachtvoorstelling.

MUSIC John Cage / CHOREOGRAPHY AND PERFORMANCE Lenio Kaklea / PIANO Orlando Bass / SOUND Eric Yvelin / COSTUME Pierre Paulin / COSTUME FABRICATION Laszlo Marie Badot / LIGHT DESIGN Jan Maertens / DRAMATURGY AND RESEARCH Lou Forster / CHOREOGRAPHIC ASSISTANT Dimitris Mytilinaios / PRODUCTION AND ADMINISTRATION abd/Chloé Schmidt COPRODUCTION Bourse de Commerce-Pinault Collection, ADC-Association de la Danse/Genève, BUDA/Kortrijk and NEXT Festival, CDCN-La Place de la danse/Toulouse, CN D/Pantin
The project received the support from Drac Ile de France/l’Aide au projet 2021
With the support of Tanzhaus Zürich/creation residency.
Lenio Kaklea (GR/FR)

Lenio Kaklea is een danser, choreograaf en schrijver, geboren in Athene, Griekenland en gevestigd in Parijs.
Ze studeert aan het Nationaal Conservatorium voor Hedendaagse Dans in Athene (SSCD), waar ze gevormd wordt door klassiek ballet en Amerikaanse moderne technieken en repertoire zoals Martha Graham, Merce Cunningham en Jose Limon.

Sinds 2009 maakt Lenio Kaklea gebruik van een breed scala aan media, waaronder choreografie, performance, tekst en video. Haar artistieke praktijk wordt beïnvloed door feminisme, psychoanalyse en institutionele kritiek. In haar werk onderzoekt ze de productie van subjectiviteit door de georganiseerde herhaling en overdracht van bewegingen en probeert ze de intieme en marginale ruimtes te onthullen waarin we onze identiteit construeren.

Haar werk is gepresenteerd door verschillende instellingen en festivals in heel Europa, zoals het Centre Pompidou, ImPulsTanz Festival, CN D Pantin, Lafayett Anticipations, Onassis Foundation, de Triennale van Milaan, Laboratoires d'Aubervilliers, documenta 14-Public programma's, NEXT Festival, Passerelle Art center, PACT Zollverein, Les presses du réel.

In residentie

19 sep 2021 – 30 sep 2021
Budatoren

On tour

15 nov 2021 – 16 nov 2021
NEXT festival, Espace Pasolini

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda