Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Maria Jerez

MARIA JEREZ (BE): BLOB

Sinds enige tijd werkt ze aan ‘What is Third’, een langlopend project dat de voorwaarden en omstandigheden waarin een stuk gemaakt wordt, verandert en de bronnen van het werkproces deelt. De ontmoeting met 2, 3, 4 of 100 mensen en referenties is daarbij het hoofddoel. In dit project wordt ‘een boek lezen’ plots ‘een leesgroep’, of ‘een film kijken’ ‘een cinema club’. En ‘een gesprek voeren met een vriend over individuele artistieke processen’ wordt ‘een parallelle residentie’ om nieuwe input en onverwachte ontmoetingen te creëren, en is tegelijk dus een productie ‘under construction’.

Het stuk dat Maria momenteel binnen het project ‘What is Third’ ontwikkelt heet ‘BLOB’. Daarin kijkt ze hoe de ontmoeting tussen twee een derde iets kan laten ontstaan, een derde dimensie, iets dat er voorheen nog niet was, en dat plots en onbedoeld ‘opstaat’.

In de lente van 2015 nodige Maria Edurne Rubio (een andere BUDA-resident) uit om tijd en ruimte met elkaar te delen in Madrid. Nu nodigt Edurne op haar beurt Maria uit in Kortrijk. En terwijl Maria verder werkt aan ‘BLOB’, doet Edurne in de studio ernaast onderzoek voor haar volgende project ‘Light Years Ago’, en tussendoor vinden ze tijd om vroegere conversaties verder te zetten, kritisch te zijn en elkaar te besmetten.

Coproduced by La Casa Encendida (Madrid), kunstencentrum BUDA (Kortrijk), University of Zagreb-Student Centre Zagreb-Culture of Change &TD Theatre as part of Apap – Performing Europe Project.
With the support of TanzFabrik (Berlin) and the European Union “Culture 2007-2013”.
This project has shared time and space with Arantxa Martínez, Alejandra Pombo, Marten Spangberg, Edurne Rubio, Peio Aguirre, Vedrana Klepica, Anto Rodriguez and Mala Kline.
Special thanks to Miguel Rojo, Arianna Marcolini, Eloy V. Palazón, Juliana Piquero, Mathilde Maillard, Yolanda Benalba, Jaime Conde-Salazar, Belen Zahera, Diego Diez, Mikel Escobales, Jorge Dutor, Silvia Zayas, Ismeni Espejel, Maral Kekejian, Luis Úrculo, Nacho de Antonio, Juan Domínguez, Cuqui Jerez and Uriel Fogué.

Maria Jerez

De Spaanse Maria Jerez (° Madrid, 1978) is actief in heel Europe. Haar werk bevindt zich op de grenzen van choreografie, theater, cinema en architectuur. Haar grootste interesses: ‘veelsoortigheid’ en ‘grenzen’. Ze werkte o.a. samen met Cristina Blanco, Cuqui Jerez, Jerôme Bel, Gary Stevens en Juan Domínguez – met wie ze het Living Room Festival in Madrid co-organiseerde.

Ze is een regelmatige resident bij BUDA Kortrijk. In 2014 creëerde ze in de BUDA-studio’s ‘Ba-Deedly-Deedly-Deedly-Dum Ba-Boop-Be-Doop!’, een live gezongen soundtrack die in première ging op Buda Vista #4 (maart ’14). In 2015 maakte ze in Budatoren als haar alter ego Alma de Rimel het heerlijke ‘Blinking a scream’, een beeldend concert dat te zien en te horen was op Buda Vista #6 (februari ’15).

In residentie

01 nov 2015 – 07 nov 2015
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda