Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Maria Jerez (ES)

Maria Jerez (ES): Maria gaat naar school

Voor Maria gaat naar school verlaat Maria de theaterzaal en trekt van januari tot maart ’17 met Gosie Vervloesem en Edurne Rubio een aantal weken naar… school. En wel naar de buurtschool V-TEX in Kortrijk. Want Maria kan wel Spaans en Engels, maar geen Nederlands. En de schoolkinderen kunnen geen Spaans of Engels, maar wél net heel goed Nederlands. Dus waarom zouden zij Maria dat niet aanleren? Maria gaat naar school onderzoekt wat er gebeurt als je de rollen omkeert en de kinderen tot leraar maakt en volwassenen tot leerling. Hoe pakken kinderen ‘taalonderwijs’ aan? En wat gebeurt er als ze niet alleen ‘toonbare’ woorden moeten aanleren, maar ook begrippen als ‘liefde’ of ‘onzichtbaarheid’ of ‘feminisme’? Wat als de klas plots een ruimte wordt van gedeeld ‘niet weten’?

Met bijzondere dank aan de kinderen en leerkrachten van het jongste lager (1ste en 2de lj) en het middelste lager (3de en 4de lj) Buurtschool V-TEX.

Maria Jerez (ES)

De Spaanse Maria Jerez (° Madrid, 1978) is actief in heel Europe. Haar werk bevindt zich op de grenzen van choreografie, theater, cinema en architectuur. Haar grootste interesses: ‘veelsoortigheid’ en ‘grenzen’. Ze werkte o.a. samen met Cristina Blanco, Cuqui Jerez, Jerôme Bel, Gary Stevens en Juan Domínguez – met wie ze het Living Room Festival in Madrid co-organiseerde.

Ze is een regelmatige resident bij BUDA Kortrijk. In 2014 creëerde ze in de BUDA-studio’s Ba-Deedly-Deedly-Deedly-Dum Ba-Boop-Be-Doop!, een live gezongen soundtrack die in première ging op Buda Vista #4 (maart ’14). In 2015 maakte ze in Budatoren als haar alter ego Alma de Rimel het heerlijke Blinking a scream, een beeldend concert dat te zien en te horen was op Buda Vista #6 (februari ’15). En in 2016 stond ze op Buda Vista met het raadselachtige Blob

What is Third is een langlopend project dat de voorwaarden en omstandigheden waarin een stuk gemaakt wordt, verandert en de bronnen van het werkproces deelt. De ontmoeting met 2, 3, 4 of 100 mensen en referenties is daarbij het hoofddoel. In dit project wordt ‘een boek lezen’ plots ‘een leesgroep’, of ‘een film kijken’ ‘een cinema club’. En ‘een gesprek voeren met een vriend over individuele artistieke processen’ wordt ‘een parallelle residentie’ om nieuwe input en onverwachte ontmoetingen te creëren, en is tegelijk dus een productie ‘under construction’.

Maria gaat naar school was een project i.k.v. What's the Matter with School, waarbij Maria Nederlands aangeleerd kreeg door kinderen (6-9jaar) van Buurtschool V-tex. 

In residentie

28 apr 2017 – 28 apr 2017
Budascoop

On tour

28 apr 2017 – 28 apr 2017
BUDA, ikv What's the Matter with School

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda