Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

Measuring Narrative With Water

De audiovisuele voorstelling Measuring Narrative With Water gebruikt taal als meetinstrument: hoe dicht benadert ze wat we willen vertellen?

In de jaren 1920 beschrijft Knud Heckscher, de overgrootvader van Sirah Foighel Brutmann, zijn ervaringen tijdens een reis over het water van Kopenhagen naar Bangkok en terug. Heckschers beknopte beschrijvingen van zijn ervaringen onthullen de angst van de koloniale blanke voor het onbekende. Tegelijkertijd voelt hij zich bedreigd door een geïmporteerd antisemitisme. Foighel Brutmann brengt fragmenten uit de brieven in verschillende talen, hervertellingen en accenten.

Met elektronische effecten en akoestische geluiden, live uitgevoerd door Eitan Efrat, benadrukken de makers de lichamelijkheid van de verschillende talen die Foighel Brutmann gebruikt. Op een scherm zien we tekst, projecties van zwart-wit foto’s die Heckscher in Bangkok maakte, en kleurrijke videobeelden van waterige verschijnselen. Welke vloeistoffen passeren ons en beïnvloeden ons? In hoeverre zijn wij verantwoordelijk voor de geschiedenis die we erven?

Tekst geschreven door Natalie Gielen.

www.tilfar.com
www.messidorgroup.be

Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

Sirah en Eitan (beiden °1983) werken al enkele jaren samen en creëren werken op audiovisueel gebied. Ze wonen en werken in Brussel.
De praktijk van Sirah en Eitan richt zich op de performatieve aspecten van het bewegende beeld. In hun werk proberen ze de ruimtelijke en duratieve mogelijkheden van het lezen van beelden – bewegend of stilstaand – te markeren; de relaties tussen toeschouwerschap en geschiedenis; en de tijdsgebondenheid van verhalen en herinneringen.
Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat maken samen met Pieter Geenen en Meggy Rustamova deel uit van het kunstenaarscollectief Messidor.
Zij doceren video I in ERG, Brussel.

In residentie

05 jun 2023 – 16 jun 2023
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda