Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Elena Carvajal (ES), Fran Martinez (ES) and Laura Iturralde (ES)

Not really now not anymore

De aanleiding voor Alan Garners buitengewone roman Red Shift (1973) was het zien van een stuk graffiti op een station met de tekst “Not really now not anymore” (=”niet echt nu niet meer”). Er is iets zo griezelig, zo cryptisch, zo suggestief aan die zin, vooral als hij anoniem is geschreven.
Wat bedoelde de naamloze auteur van deze vagebondspoëzie ermee, en wat betekende het voor hen?
Een zin die niet helemaal banaal is, maar wel transparant, conversationeel – “niet echt nu niet meer” – krijgt een poëtische ondoorzichtigheid door het weglaten van een komma. Toch kan zelfs die schijnbaar deflatoire uitleg de griezeligheid van de zin niet wegnemen: “nu echt niet meer”. Zeggen dat Garners ontmoeting met deze graffiti iets noodlots had, is de intrinsieke, onuitwisbare griezeligheid van de zin verdubbelen. Want waar wijst de zin anders op dan op een fatale tijdelijkheid? Niet nu, niet meer, niet echt. Betekent dit dat het heden is uitgehold, verdwenen – nu niet meer? Zijn we in de tijd van het altijd al, waar de toekomst al geschreven is; in dat geval is het niet de toekomst, niet echt? Suggererend dat hij het zich inbeeldde – maar de zin vat zo perfect de temporele wervelingen in Garners werk dat het lijkt alsof het een speciale boodschap kan zijn geweest die alleen voor hem bedoeld was.
The Weird and the Eerie, Mark Fisher

Met steun van de Spaanse ambassade in België.

Elena Carvajal (ES), Fran Martinez (ES) and Laura Iturralde (ES)

Elena Carvajal (ES) is een danseres en choreografe die tussen Brussel en Barcelona woont. Haar werk beweegt zich op de grens tussen choreografie en beeldende kunst, gewijd aan de dialoog binnen het schrijven van de ruimte en de taal van de beweging. Ze ontwikkelt een bijzonder universum dat schommelt tussen realiteit en fictie en genereert ervaringen die de toeschouwer vrij kan creëren vanuit zijn eigen relatie met de wereld.

Fran Martinez (ES) is een danser opgeleid in performance en dans in verschillende scholen in Spanje, Portugal en België. Momenteel werkt hij als performer voor Colectivo Glovoy en Natalia Fernandes, met wie hij in verschillende projecten samenwerkt. Medeoprichter van de body arts company Pálido Domingo.

Laura Iturralde (ES) is lichtontwerper en scenograaf. In 2018 ontving ze de María Casares Award voor het beste decorontwerp voor haar werk in Resaca (ilMaquinario) en in 2019, 2020 en 2021 ontving zij dezelfde prijs in de categorie belichting voor respectievelijk Invisibles (Redrum Teatro) en O Empapelado Amarelo (A Quinta do Cuadrante) en Bailar Agora (Marta Alonso Tejada).
Sinds 2022 is ze lid van de Association of Lighting Authors of Galicia, een organisatie die zich inzet voor de erkenning van de figuur van de lichtontwerper.

In residentie

05 jun 2023 – 14 jun 2023
Budascoop

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda