Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sonya Lindfors

One Drop

One drop - Sonya Lindfors

“De één-druppel-regel is een sociaal en juridisch principe van rassenclassificatie dat historisch prominent aanwezig was in de Verenigde Staten en dat stelt dat elke persoon met ook maar één voorouder van subsaharaans-Afrikaanse afkomst, “één druppel” zwart bloed, als zwart wordt beschouwd.”
Wikipedia

ONE DROP is een oproep van geesten, een autopsie van het westerse toneel en een operette. Het werk duikt in de verwikkelingen en relaties van kapitalisme, kolonialiteit en moderniteit.
De titel van het werk verwijst naar de Race Separation Act, die begin 1900 in de Verenigde Staten werd ingevoerd en volgens welke één druppel “zwart bloed” iemand “zwart” maakte, ondanks zijn uiterlijk. De ééndruppelregel maakt overduidelijk hoe het concept ras een constructie is, een technologie die gemaakt is om te ontmenselijken en te domineren.
ONE DROP vervolgt Lindfors’ reeks werken over macht, representatie en de politiek van het zwarte lichaam.

Sonya Lindfors

Sonya Lindfors (1985) is een Kameroens-Finse choreografe en artistiek leider die zich ook bezighoudt met faciliteren, gemeenschapsorganisatie en educatie. In 2013 behaalde ze een MA in choreografie aan de University of the Arts Helsinki. Ze is stichtend lid en artistiek directeur van UrbanApa, een interdisciplinaire en contra-hegemoniale kunstgemeenschap die een platform biedt voor nieuwe discoursen en feministische kunstpraktijken. UrbanApa faciliteert onder meer workshops, festivals, labs, mentoring en publicaties.

Lindfors maakt eigen en collaboratief werk zoals performances, gecureerde programma’s en performatieve acties. Haar performance werken zijn onder andere getoond en ondersteund door Beursschouwburg, Kampnagel, Spring Utrecht, CODA-festival, Black Box Theater Oslo, Zodiak – Centrum voor Nieuwe Dans. Ze is lid van Miracle Workers Collective dat Finland vertegenwoordigde op de 58e Biënnale van Venetië.

Lindfors is onderscheiden met verschillende prijzen, waarvan de laatste de internationale Live art Anti Prize 2018 en de State Award for Public Information in 2022.

In residentie

27 mrt 2023 – 08 apr 2023

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda