Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Philippine Hoegen & Lilia Mestre & Kristien Van den Brande & Derk Byvanck

Philippine Hoegen & Lilia Mestre & Kristien Van den Brande & Derk Byvanck: Hey You!

“In normale omstandigheden zou er een voorstelling zijn geweest. Er zou een publiek zijn geweest, een podium, lichten zouden aan gaan, actie… Maar we zijn gestopt in onze sporen. “

Hey You! is de metaforische scène die Althusser* gebruikte om de roep van het gezag –de politieagent– naar het subject –een persoon in de straat– te bespreken. De persoon komt tot stilstand, keert zich om te reageren. Gemaand zichzelf te bezien: “Wat heb ik gedaan?”, acuut zelfbewust: “hoe word ik waargenomen, wat doe ik, wat kondigen mijn lichaam, mijn aanwezigheid aan?” maakt deze persoon een snelle beoordeling van de ander: “Wie is dat, die mij ziet?” Deze interne commotie voltrekt zich in stase: stokstijf staande gehouden.

“We zullen de gelegenheid van de residentie in BUDA aangrijpen om bij de stasis te blijven, de orde waartoe we in Corona-tijden geroepen zijn. Wij – 2 performers en 2 schrijvers – zullen door middel van performatieve strategieën, schrijven, spreken en uitzendingen, onderzoeken hoe we kunnen begrijpen wat Hey You! nu voor ons betekent op het gebied van de performance, de publicatie en de theatrale ruimte.”

* Louis Althusser, Franse filosoof, 1918-1990
Philippine Hoegen & Lilia Mestre & Kristien Van den Brande & Derk Byvanck

Philippine Hoegen is een beeldend kunstenaar met een performatieve praktijk over ‘versioning’, de apparaten en processen die we gebruiken om versies van onszelf te maken en wat dat betekent voor ons begrip van 'zelf'. Performance wordt expliciet benaderd en geactiveerd als een onderzoeksstrategie: een manier van denken door te doen.

Lilia Mestre is een performance kunstenaar, onderzoeker en momenteel artistiek coördinator van a.pass in Brussel. Ze is geïnteresseerd in de kunstpraktijk als een mediaal instrument tussen verschillende domeinen van het semiotisch bestaan, en ontwikkelt een onderzoek naar ‘scores’ – Scorescapes – als een mogelijk radicaal pedagogisch instrument.

Kristien Van den Brande is freelance schrijver, editor, dramaturg en onderzoeker in Brussel met een algemene interesse in de (im)materialiteit, het beeld en de performativiteit van schrijven. Ze doorkruist verschillende disciplines: literatuur, performance, expanded publishing, urbanisme en seksualiteit.

Derk Byvanck, studeerde rechten en was advocaat in commercieel recht en mensenrechten, hij werkte jarenlang in een gevangenis, was Greenpeace Campaign Director in het Midden-Oosten en een privésector- en klimaatspecialist bij Oxfam in Beijing. Derk heeft twee romans geschreven (nog niet uitgegeven) en woont en werkt nu in Brussel.

In residentie

21 jun 2020 – 03 jul 2020
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda