Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sarah Vanhee (BE)

Sarah Vanhee (BE): On Justice

3min41sec “Voor gerechtigheid moeten we naar Don Corleone” zegt de man die The Godfather smeekt om de verkrachter van zijn dochter te vermoorden. Waarop een intens gesprek volgt over eer, respect, vriendschap en loyaliteit. Dit is een duidelijke oproep om “gerechtigheid te laten geschieden”, maar niet echt volgens de officiële, wettelijke betekenis van het woord. Hoe staat gerechtigheid ten opzichte van justitie; het eigen gevoel van gerechtigheid tegenover het formele, legale system van justitie dat bedoeld is om recht(vaardigheid) te vrijwaren in de samenleving?

Voor haar onderzoek naar gerechtigheid raadpleegt Sarah Vanhee een groep experten die dagelijks geconfronteerd worden met de frictie tussen deze twee soorten gerechtigheid : een groep van langdurige gedetineerden die actief waren in de ‘onderwereld’, maar berechtigd werden volgens de normen en regels van de dominante orde. Ze werden veroordeeld door de maatschappij en beoordelen elkaar en de rest. Sarah gebruikt film als fictie én als manier om een dialoog te openen over criminaliteit als een mogelijke manier van leven, over het beeld van de crimineel in mainstream media en over een potentieel herstellend soort recht.

Sarah Vanhee (BE)

Sarah Vanhees artistieke praktijk situeert zich binnen de performance, de beeldende kunst en de literatuur. Haar werk maakt gebruik van diverse formats en wordt vaak in situ ge(her)creëerd. Zo vonden projecten van haar plaats in woonkamers, in een gevangenis, tijdens meetings, op een bank in het park, …

Ze was al eerder bij BUDA Kortrijk te gast, o.a. met The Great Public Sale of Unrealized but Brilliant Ideas (een veiling voor ongebruikte ideeën), Turning Turning (een choreografie van gedachten), Lecture For Every One (een lezing die ze ongevraagd hield bij o.a. de interventieploeg van de politie, Voka, Rotary, …) en straks op NEXT festival met Oblivion  (een performance rond het verzamelde afval van één jaar ver).

Haar werk werd gepresenteerd in kunstencentra, musea, galeries en op festivals in o.a. Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Engeland, Duitsland en Turkije.

In residentie

10 jul 2016 – 14 jul 2016
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda