Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sarah Vanhee (BE)

Sarah Vanhee (BE): On Justice

3min41sec “Voor gerechtigheid moeten we naar Don Corleone” zegt de man die The Godfather smeekt om de verkrachter van zijn dochter te vermoorden. Waarop een intens gesprek volgt over eer, respect, vriendschap en loyaliteit. Dit is een duidelijke oproep om “gerechtigheid te laten geschieden”, maar niet echt volgens de officiële, wettelijke betekenis van het woord. Hoe staat gerechtigheid ten opzichte van justitie; het eigen gevoel van gerechtigheid tegenover het formele, legale system van justitie dat bedoeld is om recht(vaardigheid) te vrijwaren in de samenleving?

Voor haar onderzoek naar gerechtigheid raadpleegt Sarah Vanhee een groep experten die dagelijks geconfronteerd worden met de frictie tussen deze twee soorten gerechtigheid : een groep van langdurige gedetineerden die actief waren in de ‘onderwereld’, maar berechtigd werden volgens de normen en regels van de dominante orde. Ze werden veroordeeld door de maatschappij en beoordelen elkaar en de rest. Sarah gebruikt film als fictie én als manier om een dialoog te openen over criminaliteit als een mogelijke manier van leven, over het beeld van de crimineel in mainstream media en over een potentieel herstellend soort recht.

Sarah Vanhee (BE)

Sarah Vanhee (°1980, Oostende) is een internationaal gerenommeerd artieste, performer en auteur, wier werk de afgelopen vijftien jaar te zien was in grote podiumkunstcontexten, maar ook in de beeldende kunst, film en literatuur. Vanhee staat bekend om haar transdisciplinaire en sectoroverschrijdende werk en om het bedenken van steeds nieuwe, originele kunstvormen, meestal op een dilettantische manier. Haar kunst wordt gedreven door radicale verbeelding, die leidt tot het creëren van radicaal nieuwe ficties, of het realiseren van radicale ingrepen in de werkelijkheid. Daarnaast is kunst voor haar een instrument om onderbelichte verhalen en niet-dominante stemmen op de voorgrond te brengen.

Vanhee beweegt zich tussen de publieke ruimte en het institutionele kunstveld. Ze werkte in gevangenissen, privé woonkamers, open velden, theaters, op openbare doeken, in vergaderzalen van bedrijven, enz. Vanhee gelooft dat kunst van iedereen is, en dat iedereen een kunstenaar kan zijn.

Ze was al eerder bij BUDA Kortrijk te gast, o.a. met The Great Public Sale of Unrealized but Brilliant Ideas (een veiling voor ongebruikte ideeën), Turning Turning (een choreografie van gedachten), Lecture For Every One (een lezing die ze ongevraagd hield bij o.a. de interventieploeg van de politie, Voka, Rotary, …) en op NEXT festival met Oblivion (een performance rond het verzamelde afval van één jaar ver).

Hoewel sterk lokaal verankerd, is Vanhee’s werk op grote schaal internationaal gepresenteerd in diverse contexten zoals KFDA (Brussel), FTA (Montreal), Museo de Reina Sofia (Madrid), Festival Actoral (Marseille), Jihlava IDFF, Van Abbe Museum (Eindhoven), Centre Pompidou (Metz), iDans (Istanbul), Printemps de Septembre (Toulouse), Wiener Festwochen, etc.. Haar werk maakte deel uit van Europese netwerken als ACT, APAP, House on Fire en Next Step. Sinds 2023 werkt ze samen met HIROS.

In residentie

10 jul 2016 – 14 jul 2016
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda