Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE)

Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE): Pleasant Island

In de Stille Oceaan ligt de kleine eilandstaat Nauru, ooit ‘Pleasant Island’ genoemd door Britse walvisvaarders. De geschiedenis van het eiland laat zich lezen als een parabel van onze moderne tijd. Na de ontdekking van een omvangrijke fosfaatvoorraad in de grond, werd het eiland één van de rijkste landen ter wereld. Elk stukje grond, elke tuin, elke hoek van het eiland werd omgespit en gemijnd. Tot er niets meer overbleef en alle natuurlijke rijkdom op was.

In hun tweede voorstelling reizen Silke Huysmans en Hannes Dereere naar deze plek die kreunend onder een verlangen naar groei volledig van zijn grondstoffen werd gestript, en letterlijk werd leeg gegraven. Het eiland is nu één van de armste landen ter wereld en vangt tegen een hoge vergoeding vluchtelingen uit Australië op om te kunnen overleven. Welke toekomst blijft er over na zo’n ecologisch en economisch faillissement?

Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE)

De Brusselse theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt, is de manier waarop ze onderzoek voeren aan de hand van wetenschappelijke research, interviews en veldonderzoek.

Silke studeerde in 2013 af aan de dramaopleiding van KASK School of Arts in Gent. Hannes behaalde in 2012 zijn diploma Theaterwetenschappen aan UGent. Na hun studies realiseerden ze verschillende in situ projecten, waarbij ze een sterke interesse ontwikkelden voor documentaire elementen binnen het theater. 

In 2016 namen ze met hun eerste voorstelling Mining Stories een volgende stap in dit onderzoek. Deze voorstelling werd geselecteerd voor Circuit X, ontving de ZKB Patronage Prize op Zürcher Theaterspektakel en was ook te zien op NEXT festival 2017. 

In residentie

14 okt 2018 – 26 okt 2018
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda