Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Siska Baeck (BE)

Siska Baeck (BE): fictions/frictions

“Read yourself as a fiction as well as a fact.” (Jeanette Winterson)

Het schrijfproject fictions/frictions wenst de existentiële en maatschappelijke functie van “verhalen”/”ficties” te onderzoeken. Het wordt alsmaar duidelijker hoe de wereld meer geregeerd wordt door onjuiste en onrechtvaardige ficties dan door het verlichtingsideaal van “objectiviteit” en “wetenschap”. Zo zijn er, bijvoorbeeld, nog altijd mensen die de klimaatscrisis als een fictie afschilderen. Tegelijkertijd kunnen ficties fungeren als waardevolle strategieën om te (over)leven; om om te gaan met bepaalde gebeurtenissen en emoties. Zo kunnen verhalen vorm en richting geven aan ons leven.

Naast een bijzondere aandacht tegenover abstractie, conceptualisme en vormelijkheid te koesteren, wordt Siska's artistieke praktijk tevens meer en meer gedreven door een fascinatie voor fictie en de concrete, existentiële repercussies hiervan. Dit is wat Siska verder zal uitdiepen in haar residentie in BUDA; zowel als reflectie op eerder werk als op huidig en toekomstig werk. Kortom, een belichaamde schrijfpraktijk als reflectieve tussenstap.

Siska Baeck (BE)

Siska Baeck (1993) schrijft, maakt voorstellingen en componeert muziek. Ze studeerde drama aan KASK Gent en filosofie aan KU Leuven en FU Berlijn. Siska's werkt vanauit onderzoek naar de complexe connecties tussen machtsrelaties, geweld, wreedheid, liefde, seksualiteit, intimiteit en sociopolitieke structuren. Haar werk is transdisciplinair en ligt ergens tussen dans, theater, literatuur, muziek en beeldende kunst. In 2018-2019 is Siska bovendien artistieke assistente bij de voorstelling Passing the Bechdel Test van choreograaf Jan Martens, dat ook te zien was tijdens NEXT festival in november 2018.

In residentie

24 feb 2019 – 02 mrt 2019
Budatoren

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda