Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Kasper Vandenberghe / MOVEDBYMATTER

Calculated Risk *première

i.k.v.: Almost Summer Festival
première
duur: 1u30
in Nederlands
tickets: €7 / €18 dagticket
reserveren: via deze link

Een poëtische zoektocht naar hoeveel kwetsbaarheid we vandaag nog bij onszelf kunnen toelaten.

“All is falling” – Bas Jan Ader

Calculated Risk van evenwichtskunstenaar Kasper Vandenberghe bestaat uit drie innig met elkaar verweven delen: een ritueel, een installatie en een verhaal. Het parcours vormt een poëtische zoektocht naar hoeveel kwetsbaarheid we vandaag nog bij onszelf kunnen toelaten en hoe we die kwetsbaarheid ook als een kracht kunnen begrijpen. Vandenberge danst zo op de slappe koord tussen twee diepmenselijke verlangens: het verlangen naar balans en dat naar een bodemloze sprong in het onbekende.

Voor het ritueel klautert hij in een beschermend pak op een stelling naar boven om zich vervolgens als een steen naar beneden te laten vallen van 4,20 meter hoogte. Het is berekende waaghalzerij. Het is een ode aan de breekbaarheid en buitengewone veerkracht die de scheppende kunstenaar verwant maakt aan het spelende kind. Elke stap van Vandenberghe wordt begeleid door een tekst van Peter Verhelst. De installatie maakt het monnikenwerk achter zijn meticuleuze onderzoek naar vallen en opstaan zichtbaar. Tijdens zijn verhaal ten slotte gaat hij in op uiteenlopende aspecten van het ingecalculeerde risico. En door een vertraagde montage van zijn valbeweging verschijnt Vandenberghes volledige onderneming opeens in een ander licht.

Met Anna Czapski, Diederik Peeters, Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Rasa Alksnyte, Heike Langsdorf, Marine Thévenêt, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert en Sarah Magnan (Open Source Publishing)

Anna Czapski & Diederik Peeters zijn als artistiek onderzoekers verbonden aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en howest. Het onderzoeksproject The Futurology of Cooperation wordt gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund.

Speeldata

foto’s: (c) Kris Dewitte
Een productie van : movedbymatter / Kasper Vandenberghe
concept, regie en performance: Kasper Vandenberghe
tekst The Ritual: Peter Verhelst
scenografie The Ritual : Pepijn Gyssels
constructie The Ritual: Rico Naessens
motion engineer The Ritual: Wiebe Van Gansbeke
physical coaches The Ritual: Arne Sabbe en Simon Bruyninckx (collectif Malunés)
research The Ritual : Fisheye team
kostuumontwerp The Installation: Kasia Mielczarek
tekst The Story: Kasper Vandenberghe
camera en montage The Story: Pieter Van Campe
geluidsontwerp The Story: Frederik De Clercq
dramaturgie: Matthias Velle
artistiek advies: Katrien Bruyneel
techniek: Randy Thielemans
technisch advies: Philip Van de Gehuchte
productiemanager : Yacoba Corral Davalos
zakelijke leiding: Wouter Vermeylen
financieel advies: Wim Viaene
fotografie: Kris Dewitte en Thomas Nolf
Coproductie: Workspace Brussels – C-takt
Met de steun van: De Vlaamse Gemeenschap Circusdecreet – Fisheye Wetteren – Abrisso Anzegem – SONHOUSE Sound production Agency
Residentie: Circuscentrum Gent – Kunstencentrum Campo Gent – kunstencentrum BUDA Kortrijk – Vooruit Gent – Workspace Brussels – Grote Post Oostende – Jeugdtheaterhuis Larf!
Met dank aan: Koen Vandenberghe en Mieke Ronsmans – Hypnoclinic Antwerpen – prof. Marc De Kesel – dr. Sandra Balliu – dr. Tom Lootens – Geert Staelens – Carl Gydé – Tom Maeyens – Jasper Delbecke – Annabel Reid

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda