Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

CUQUI JEREZ (ES): ULTRA-THINGS

performance, dance
ikv: NEXT festival
Volledige programma: vind je hier
Tickets: online

https://youtube.com/watch?v=d3QW8MhIbPg

Ultra-things draait rond het creëren van spanning, hetzij op een ongewone manier.

Cuqui Jerez is niet wat je een doorsnee choreograaf zou noemen. De Spaanse combineert dans met expo en performance: ook Ultra-things is een levende performance, een poëtisch bewegend landschap waar het publiek vrij kan in- en uitlopen. Via performers met pruiken en opvallende tenues speelt Jerez met verwachtingen en zaait ze wanorde in een knotsgek universum.

Ultra-things draait rond het creëren van spanning, hetzij op een ongewone manier. Spanning associëren we doorgaans met thrillers en andere verhaalstructuren, maar hoe kun je diezelfde spanning ook creëren met een minimum aan gebeurtenissen en betekenis? Via geluid, ruimte, lichamen, objecten en acties zoekt Cuqui Jerez naar spanning in de kleinste keuzes en details. Nooit deed een stilte meer nagelbijten dan in deze voorstelling. Ultra-things is gewaagd, expressief en laat niemand onverschillig achter.

Cuqui Jerez studeerde dans in Madrid en New York en is al enkele decennia werkzaam als kunstenaar, choreograaf en performer in verschillende gezelschappen, films en voorstellingen. Haar eigen creaties cirkelen rond de relatie tussen lichaam en ruimte, tijd en objecten, verwachting en beleving en de grens tussen fictie en realiteit. Ze was eerder bij kunstencentrum BUDA te gast voor The Nowness Mystery en The Dream Project.

€10 / €8 / €8 (-26)

“Ik kijk heel erg uit naar Ultra-things van de Spaanse choreografe en performster Cuqui Jerez. Ik geniet nog altijd na van The Dream Project dat ze in 2014 in de BUDA-studio’s creëerde. Dat was een woordloze maar ongelooflijk beeldrijke voorstelling die tegelijk simpel, grappig en erg prikkelend was omdat ze heel erg de eigen verbeelding activeerde.
Ik heb zelf nog niks gezien van wat ze nu maakt, maar ik weet dat ze een vrachtwagen vol pruiken, kledij en spullen heeft meegebracht. Verwacht je aan iets tussen een tentoonstelling en een spannende voorstelling, tussen een ‘levend landschap’ en een bizar maar kleurrijk universum waar je in en uit kan lopen. Je blijft zo lang je zelf wilt. Cuqui is volgens mij één van meest originele makers van Spanje. Kom ze vooral ontdekken!” Kristof Jonckheere – algemeen directeur kunstencentrum BUDA

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda