Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Ecopolis, fair(er) futures festival

ZA 30 september | 13:00-22:00
Budascoop Kortrijk

Pay what you can (€10/€15/€20/€30)
Aan jou om te bepalen of de suggestieprijs (€20) past binnen jouw huidige financiële situatie… of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

CUBO

Literatuur, lezingen, gesprek, performances & praktijken.

“Hoop moet je verdienen.” schrijft Greta Thunberg in Het Klimaatboek. Daarom gaat ECOPOLIS 2023 de uitdaging aan om hoopvol activisme aan te wakkeren. Hoe zet je je bezorgdheid over klimaat en natuur om in engagement? Waar ligt de middenweg tussen naïviteit en doemdenken? Met Hope is Action wil Ecopolis gedurende verschillende dagen en in verschillende steden aan een betere wereld werken. Zonder de vaak schrijnende realiteit te negeren en met extra aandacht voor stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

Op zaterdag 30 september van 13u tot 22u, Budascoop (Kortrijk): Sholeh Rezazadeh, Asha Karami, Philipp Blom, Lara Staal, Martha Balthazar, Paul Verhaeghe, Philsan Osman, Lisa Doeland, Christophe Meierhans, Marion Storm, Letterzetter, Action Park door Wildebras & Lieve Zusjes Stoere Broers en SHIT door Egon Schoelynck, Runa Robbroeckx en Lennert De Vroey.

Ontdek alle sprekers

PROGRAMMA

Wildebras & LZSB: Action Park
Doorlopend – 13:00-19:00 | Budascoop, rotonde & omgeving
Installatie & workshop

Action Park is een experiment in hoe actie in een stad kan passen. Het is een workshop ‘barricaderen’ voor kinderen en jonge jongeren waarin barricades oproepen tot collectiviteit en cohabitatie. Action Park werpt spelen op als ultiem protest, de trial and error van hoe het nu verder moet…

Marion Storm: DanceLandDayDream #4: A Studio for Embodied Processing
Doorlopend – sessies om 13:00, 16:00, 18:00 en 22:00 | Budascoop, Penthouse
Voorstelling | Engels gesproken/in English

Marion Storm

DanceLandDayDream #4: A Studio for Embodied Processing biedt poëtische oplossingen voor – ecologische – crisissen. In kleine groepjes initieert Marion Storm de goesting om samen te handelen, en klimaatangst te beheersen. Tussendoor  laten ‘warming-ups’ – of zijn het ‘cooling-downs’? –  de thema’s die door Ecopolis heen worden voorgesteld verder resoneren. Om samen te bedenken hoe het nu verder moet zet DanceLandDayDream technieken in die choreografen en kunstenaars gebruiken tijdens het creëren van hun werk.

State of the Youth, gevolgd door een gesprek met Paul Verhaeghe, Asha Karami, Lara Staal en jongeren van PTI & Letterzetter
14:00-15:30 | Budascoop, zaal 1
Panelgesprek o.l.v. Michelle Van Speybroeck | Nederlands gesproken / In Dutch

Jongeren krijgen het eerste woord. In drie statements verwoorden verschillende jongeren hun eisen en vragen aan de toekomst.  In drie workshops onder begeleiding van schrijvers en theatermakers zoeken ze vormen om hun eigen stem te laten klinken. Van hieruit gaan ze samen het gesprek aan met psycho-analist Paul Verhaeghe die vertrekkend vanuit zijn nieuwe boek, Onbehagen, mee nadenkt over welke plek hun dromen en discours kunnen innemen in klimaatdiscussies.

Christophe Meierhans: Mélété Thanatou
15:45-17:00 | op locatie
Voorstelling | Engels gesproken/In English

Mélété Thanatou is een eco-poëtische monoloog. Een pamflet en een meditatie. Een oefening in sterven én leren leven met de toekomst die we nu in handen hebben. Geworteld in jaren van klimaatangst, gepassioneerd activisme, desillusie en zoeken naar zinvolheid is deze voorstelling een poging om collectief een samenleven in crisis te omarmen. Een ode aan de vreugde, in tijden van catastrofe.

Panelgesprek Collectief voor de Hoop
16:00-17:30 | Budascoop, zaal 1
Panelgesprek | Nederlands gesproken / In Dutch

Kan de ervaring en sterkte van het middenveld een hefboom zijn om een groter deel van de bevolking te bereiken? Want de thema’s uit het klimaatdebat bevinden zich op het snijvlak van het ecologische en sociale, waarbij we worstelen met de interactie tussen het klimaatvraagstuk en sociale ongelijkheid. Hoe zet je die bezorgdheid om in engagement? Hoe zorgen we ervoor dat de ongelijkheid niet groeit door klimaatbeleid, maar die zelfs kan verkleinen? Een gesprek geleid door Vanya Verschoore (coördinator Reset.Vlaanderen vzw) met Stefan Goemaere (Saamo), Philippe Awouters (Rescoop Vl & Vlaskracht) & Katrien Voet (De Transformisten) en David Weinberger (ABVV).

Egon Schoelynck, Runa Robbroeckx en Lennert De Vroey: SHIT
17:00-17:30 Budascoop | zaal 2
Voorstelling | Nederlands gesproken / In Dutch

Slavoj Žižek staat in een containerpark, hij draagt een fluovest. Hij zegt dat het ecologische probleem van onze samenleving is dat we niet zien waar onze stront heen gaat. We wéten dat het door het toilet wordt gespoeld en wordt afgevoerd – naar de oceaan of zo? – maar we zién het niet, het maakt geen deel uit van onze ecologie. Hij wijst naar een berg plastic en zegt: “Real ecologists should love all of this.” SHIT begint bij de fluorescerende provocatie van Žižek en gaat op zoek naar de gevolgen van het schijtgedrag van de mensheid.

https://kakzeg.hotglue.me/

Activisme
17:30-18:30 | Budascoop, rotonde & omgeving
Panelgesprek | Nederlands gesproken / In Dutch

Op 29 april werden 14 actievoerders gerechtelijk gearresteerd tijdens een actie van Greenpeace in de Fluxys gasterminal. Pas 48 uur later werden ze vrijgelaten, en meteen gedagvaard om voor de rechtbank te verschijnen. Het proces lijkt hen vooral te moeten intimideren. Net zo het voorbije voorjaar bij Delhaize, dat deurwaarders inzette om druk uit te oefenen en blokkades op te heffen. Sociale bewegingen, hier en in het buitenland, worden meer en meer strafrechtelijk vervolgd, hun acties gecriminaliseerd.  Vreedzame betogers worden plots ‘terroristen’. Intussen doorkruisen honderden fietsers Frankrijk, vijf maanden na de protesten tegen waterreservoirs in Sainte-Soline. Fietsend en zingend stellen ze het landbouwsysteem aan de kaak én bewijzen ze dat klimaatactivisten geen ecoterroristen zijn. Wat is de plek van sociale actie in ons maatschappelijk debat? Een gesprek onder leiding van Dirk Holemans (Oikos) met – oa Fenna Bouve van Greenpeace.

Lisa Doeland
17:45-18:45 | Budascoop, zaal 2
Gesprek o.l.v. Dirk Vandenberghe | Nederlands gesproken / In Dutch

Wie leeft, maakt vuile handen. En laat dus een ecologische voetafdruk na. Ideeën als groene groei, recycling en duurzame, circulaire economie, ze klinken mooi, maar het zijn illusies. Meer zelfs: het zijn gevaarlijke fantasieën, aldus filosofe Lisa Doeland. Moeten we er dan maar op losleven, en concluderen dat niets nog zin heeft? Helemaal niet, zegt Doeland, de kunst is net om te leren leven met onze ‘uitsterfelijkheid’ in tijden van ecologische catastrofe. Een prikkelend betoog, dat ook doorschemert in de voorstelling SHIT van Egon Schoelynck, waarin we leren hoe we kunnen omgaan met onze shit en andere afval.

Philippe Blom & Philsan Osman
19:30-20:30 | Budascoop, zaal 1
Dubbelgesprek o.l.v. Dirk Vandenberghe | Nederlands gesproken / In Dutch

Jarenlang heeft de mens gedacht dat hij boven de natuur stond. Dat hij – jaja, het waren doorgaans mannen – de natuur zijn wil kon opdringen, gebruiken en naar zijn hand zetten. Maar het is een waanidee, en alleen als de mens beseft dat hij een onderdeel is van de natuur, in plaats van een heerser, dan maakt de mensheid een kans om te overleven. Dat is de centrale stelling in het meest recente boek van Philipp Blom, De Onderwerping. Philsan Osman geeft alvast een voorzet van hoe het anders kan, met inspirerende gedachten over ecofeminisme.

Sholeh Rezazadeh
21:00-22:00 | Budascoop, zaal 1
Gesprek o.l.v. Virginie Platteau | Nederlands gesproken / In Dutch

Journaliste, schrijfster en stiltebegeleider Virginie Platteau gaat in gesprek met de Iraans-Nederlandse schrijfster Sholeh Rezazadeh over haar nieuwste boek, Ik ken een berg die op me wacht. Een boek én een gesprek over het zoeken naar rust en ruimte – en hoe dat verlangen bedreigd wordt.

Ecopolis is een samenwerking van Avansa MZW, Bibliotheek Kortrijk en Letterzetter, kunstencentrum BUDA, DURF2030, Schouwburg Kortrijk, Lieve Zusjes Stoere Broers, Oikos, Masereelfonds en Reset Vlaanderen. Met de steun van Jong Kortrijk Spreekt.

Ontdek alle sprekers

Ecopolis.be

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda