Martin Schick
Halfbreadtechnique
Genereuze confrontatie met onze eigen liefdadigheid
Hoeveel heb je nodig voor je eigen welvaart? Stel je voor dat je de helft van wat je hebt uitgeeft aan liefdadigheid. Enkele vermogende ondernemers pasten de zogenaamde ‘halfbroodtechniek’ al toe. Anders dan hen is Martin Schick maar een nederige Zwitserse kunstenaar. Hij moet zijn generositeit tentoonspreiden via de kunst.
Om te beginnen geeft Schick de helft van zijn podium én zijn productiebudget aan een gastdanser uit een ontwikkelingsland. Zo ontstaat een groots liefdadigheidsevenement, waarin de twee dansers en het publiek de relatie tussen wereldverbeteraars en vrijgevigheid onderzoeken. Is ons goededoeldenken een vorm van neokolonialisme? In een tijd die om een alternatieve economie vraagt, biedt Schick nieuwe perspectieven. Halfbreadtechnique verovert sinds 2012 wereldwijd de harten van het publiek.
Halfbreadtechnique is onderdeel van Marten Schicks Low Budget Series, een compilatie van drie voorstellingen over de ‘vermarkting’ van het kunstenlandschap. In deze voorstellingen gaat hij niet op zoek naar producenten of subsidies, maar maakt hij zijn werk met een minimum aan budgettaire middelen. In een sobere setting met een focus eerder op de inhoud dan op de esthetiek, vertaalt hij het gehele consumptie – en marketingsysteem naar het podium.
Martin Schick is een internationale performancekunstenaar uit Zwitserland, wonend in Berlijn. Na zijn studies aan een privé-balletschool volgde hij een theateropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Bern. Schick tracht in zijn werk in te grijpen op de heersende conventies binnen theater én de dagelijkse realiteit. In CMMN SNS PRJCT gooiden Schick en Laura Kalauz de economische conventies overboord: het publiek kon een hele toonbank aan tombolaprijzen winnen, maar gaf ook zijn kledij aan de performers. In 2015 richtte hij het label General Performances op, een utopische kunstonderneming, die zich richt op productiviteit in plaats van op producten, en waar de kunst banen moet zien te creëren.