Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Kom.post Radio

Radio performance
EN & NL & FR gesproken
Locatie: Budascoop: rotonde
Tickets: gratis, geen reservatie nodig
Do 17.06 | 17:00-18:30

Een gevoelig radioprogramma, waarin tijd die wordt gegeven aan de herstellende handelingen van artistieke processen die verbonden zijn met de politieke context.

Een gevoelig radioprogramma, dat niet zozeer bestaat uit alledaagse informatie en de actualiteit van het ‘laatste nieuws’, maar veeleer uit tijdelijke vervormingen en tijd die wordt gegeven aan de herstellende handelingen van artistieke processen die verbonden zijn met de politieke context.

In juli 2020 zou het festival Everything matters plaatsvinden in kunstencentrum BUDA. Zoals zovele andere momenten van gedeelde gevoelens mocht dit evenement niet plaatsvinden; de lichamen mochten elkaar niet ontmoeten, de talen mochten elkaar niet kruisen. In een soort van esthetisch verzet heeft het collectief kom.post besloten de ‘halt’ niet te aanvaarden, maar om te zetten in een ‘na’, d.w.z. in een periode die open is ‘na’ het afgelaste festival en vóór de verwachte nieuwe editie. Waar waren de toespraken van de kunstenaars tijdens zo'n afgelast jaar gebleven? Waar ging hun blik heen, waarheen verplaatsten hun lichamen zich om verder te kunnen? Wat voor intense en virtuele realiteit creëerde het en hoe kan het worden opgenomen in onze huidige realiteit en onze gezamenlijke aanwezigheden? De personen die zij hebben ontmoet, die wij collectief hebben ontmoet en de tijd die wij hebben doorgebracht tijdens deze periode van verbod en toelating, zijn niet verplicht te verdwijnen: zij kunnen de onwaarschijnlijke geesten van ons heden worden, de herinneringen die niet normaal zijn en zich verzetten tegen de verplichting van de ‘terugkeer naar de normaliteit’. Radio kom.post zal ruimte laten voor de vreemde entiteiten die nog steeds vreemdheid kunnen overbrengen in het samenzijn dat we in juni zullen creëren. We zijn altijd meer dan wat we dachten te zijn, we moeten altijd meer zijn dan wat we zijn… en in dit potentieel van politieke en esthetische spanning, zullen wij – kunstenaars, publiek, buren dichtbij en veraf – naast elkaar staan en met elkaar in gesprek gaan.

kom.post, opgericht in januari 2009 in Berlijn, is een interdisciplinair collectief dat bestaat uit dertig internationale kunstenaars en onderzoekers. De leden van kom.post baseren hun onderzoek en acties op het proces, waarbij minder belang wordt gehecht aan de productie van een collectief werk dan aan het initiëren van een ruimte voor reflectie die creatieve ‘microgroepen’ activeert. Aangezien hun werkmethoden uiteenlopend zijn, kan elk lid het onderzoek van een ander lid of van de groep als geheel versterken, uitbreiden en/of er een tegenwicht voor vormen, volgens de principes die kom.post hoog in het vaandel dragen: de ‘uitwisseling van kennis’ en de ‘herneming’. De rollen van auteur, medewerker en toeschouwer worden voortdurend uitgewisseld, waardoor de leden continu op zoek blijven naar vormen van creatie, overdracht en artistiek delen, die in deze tijd van opgelegde afstanden nog steeds geoorloofd en zelfs noodzakelijk zijn. Kom.post is nomadisch en presenteert zijn creaties (performances, nieuwe vormen van mediatie, tentoonstellingen…) op verschillende Europese en internationale evenementen.

Speeldata

Dialogen, compositie en uitvoering: Camille Louis, Laurie Bellanca
Geluid: Benjamin Chaval
Met: enkele festival artiesten en stemmen uit andere tijden en andere ruimten

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda