Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Bibata Ibrahim Maïga, Tchina Ndjidda & Asanda Ruda

Laureates of Africa simply the best

Dans, solo
Duur: 1u30
Meertalig, Nederlandse en Franse boventiteling
12+
Budascoop

Trefwoorden: # # #
CUBO
Africa simply the best

Het platform ‘Africa Simply the Best’ verzamelt het allerbeste wat Afrika aan solodans te bieden heeft.

Tijdens een tweejaarlijkse wedstrijd worden solo’s uit het hele continent beoordeeld op creativiteit, originaliteit en innovatie. Initiatiefnemer is de beroemde choreograaf Serge Aimé Coulibaly, oprichter van Faso Danse Théâtre en een graag geziene gast op de grootste Europese podia.

De vierde editie van ‘Africa Simply the Best’ vond plaats in december 2021 in de Burkinese stad Bobo-Dioulasso. Deze unieke avond op NEXT bundelt de drie solo’s die als winnaar uit de bus kwamen:

Bibata Ibrahim Maïga – Esprit Bavard

Hoe kan je vrij bewegen in een wereld die is gebetonneerd met dwingende tradities van je voorgangers? In deze solo wil danseres en actrice Bibata Ibrahim Maïga het individu bevrijden. Van muren die het perspectief belemmeren, van de maatschappelijke druk die het wordt opgelegd.

Asanda Ruda – Kemet (Black Land)

Ruda’s danscarrière begon in de gemeenschappen van het Zuid-Afrikaanse Soweto. In 2020 sloot ze zich aan bij de Pina Bausch Foundation, waar ze meedanste in The Rite of Spring. Haar solo gaat over generatieverschillen en culturele emancipatie. Hoe ontwricht je politieke eenheidsworst, om jezelf te kunnen zijn?

Tchina Ndjidda – CROSS

Activist Tchina Ndjidda baseerde dit migratieverhaal van een jonge danser op zijn eigen ervaringen. De solo vertelt over een zoektocht naar trots en liefde, over het verdriet en de frustraties die daarbij horen, maar ook over de kracht en hoop die de danser aan zijn ervaring overhoudt. Een mix van hedendaagse hiphop met rituele en traditionele dansen uit Noord-Kameroen.

In corealisatie met L’Oiseau-Mouche
In samenwerking met Culturescapes 2023 Sahara

Speeldata

  • Africa simply the best
  • Africa simply the best
  • Africa simply the best
Artistic direction & dancers:
* Esprit Bavard: Bibata Ibrahim Maïga
* CROSS: Tchina Ndjidda
* Kemet (Black Lands): Asanda Ruda
Technical support: Hermann Coulibaly

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda