Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Faustin Linyekula/Studios Kabako

Le Cargo

duur: 55′
taal: Frans gesproken, Nederlandse boventiteling
tickets: €10 | €8 | €8(-26)
reserveren: Uit in Kortrijk | 056/239855 | http://www.nextfestival.eu/nl/evenement/le-cargo

https://youtube.com/watch?v=2t5dGpd4y0o

Een ongeloofelijk soepele dans die rockt.

In Le Cargo staat de Congolese danser en choreograaf Faustin Linyekula voor het eerst alleen op scène. In eerdere producties vertelde hij over de woelige geschiedenis van zijn vaderland, maar nu onderzoekt Linyekula in Le Cargo waarom hij zo ontzettend graag danst. Hij neemt ons mee naar zijn kindertijd, waar hij in het dorp allerlei dansrituelen aanschouwde die hij nu opnieuw herbeleeft, aangevoerd door de elektrische gitaarmuziek van Flamme Kapaya. “An incredibly supple dance that sometimes just rocks”, zo schreef de New York Times over Le Cargo.

Faustin Linyekula is een pionier van de hedendaagse dans in Afrika. Hij werkte reeds samen met de Comédie Française, is een graag geziene gast op het Festival d’Avignon en wordt ondersteund door KVS in Brussel, waar veel van zijn werk ook te zien was. Le Cargo werd gemaakt in 2011 en toerde sindsdien langs vele festivals, zoals Impulstanz in Wenen.

In de oost-Congolese stad Kisangani runt Linyekula de Studio Kabako, een kunstencentrum dat zijn eigen voorstellingen produceert maar ook aan andere jonge artiesten de kans geeft om te repeteren en voorstellingen te maken. Eén van hen is Michel Kiyombo, die nog maar net komt aankloppen aan het dansfirmament maar als een grote belofte bekend staat.

Speeldata

CHOREOGRAPHY AND PERFORMANCE: Faustin Linyekula
MUSIC: Flamme Kapaya, percussionnists d’Obilo
PRODUCTION: Studios Kabako, Virginie Dupray
COPRODUCTION: Centre national de la danse
WITH THE SUPPORT OF: DRAC Ile-de-France (aide au projet)

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda