Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Bruno Freire

Life is not useful (or It is what it is)

Danslezing
Duur: 45 minuten
Engels gesproken, geen ondertiteling
12+
Budatoren

Gratis toegang, zonder reservatie

CUBO
_Life is not useful

Het leven als een reis van verwondering

In de zoektocht naar filosofische en choreografische inzichten rond het wonderbaarlijke, stuitte Freire op Ailton Krenak, een van de belangrijkste politieke stemmen in het hedendaagse Brazilië. Zijn publicatie Het leven is niet zinvol is het startpunt van deze danslezing (een dans die een tekst of idee uitvoert).

Krenak stelt dat ‘het leven een beleving is van het wonderbaarlijke’. Deze zin bleef rondspoken in het hoofd van Freire en werd zijn mantra. Freire declameert teksten van Krenak om ze beter te begrijpen, terwijl zijn lichaam op hetzelfde ritme beweegt. Hij nodigt je uit om samen te luisteren en erover te reflecteren.

Wie is Ailton Krenak?

Braziliaans denker en activist Ailton Krenak is een inheemse leider en momenteel ereprofessor aan de Federale Universiteit van Juiz de Fora. Hij zet zich al jaren in voor het milieu en voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners van Brazilië. Voor zijn inspanningen ontving hij de Prins Claus Impact Award.

Volgens Krenak bevat het westerse denken verschillende schadelijke elementen die moeten verdwijnen; bovendien moet het worden uitgebreid met andere perspectieven. Zelf stamt hij uit de traditie van de Krenak die al generatieslang op de oevers van de rivier Rio Doce wonen – al heeft de overheid hun territorium ingeperkt tot een reservaat van vierduizend hectare. In zijn boek Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen schrijft Krenak vanuit het perspectief van dit bijna uitgestorven volk over de ecologische crisis.

“In Europa onderscheiden bijvoorbeeld Descartes, Kant en Sartre zich als filosoof van de rest van de samenleving. Bij ons is iedereen denker; het vermogen om te denken is een collectief bezit. Denken is een interactie tussen alles wat er is: de rivier, vissen, bomen, mensen; tussen alle zichtbare, maar ook onzichtbare wezens.”

Bruno Freire is een vader en een choreografisch kunstenaar uit São Paul die momenteel in Brussel woont en hardnekkig op zoek blijft naar het wonderbaarlijke. De laatste tijd schrijft hij met beweging en licht (‘choreo/foto/grafie’). Van 2004 tot 2009 studeerde hij dans en performance aan PUC-SP, daarna behaalde hij een master in communicatie en semiotiek aan dezelfde universiteit in São Paulo. Een jaar later voltooide hij een professionele master in choreografische studies aan ex.e.r.ce in Montpellier. De afgelopen jaren danste hij met/voor choreografen als Mette Ingvartsen, Radouan Mriziga en Cristian Duarte.

Speeldata

Choreografie & performance Bruno Freire Een voorstelling gebaseerd op de conferentie van Ailton Krenak Lichtontwerp Laura Salerno Vertaling uit het Portugees met hulp van Roz Whytes (Engels/English) & Anna Czapski (Frans/French) Assistentie Manon Santkin & Robson Ledesma Externe blik dramaturgie Anna Czapski, Ana Teixeira & Cristian Duarte

 

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda