Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Mette Edvardsen

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine

i.k.v. : NEXT festival
op locatie!: in Bibliotheek Leiestraat Kortrijk
taal: Nederlands, Frans of Engels gesproken
tickets: gratis, reservatie aangewezen
reserveren: via deze link of tel. 056/23 98 55

Een wondermooie daad van liefde voor het geschreven woord.

In de sciencefictionroman Fahrenheit 451 beschrijft Ray Bradbury hoe overal ter wereld boeken worden verbrand. Slechts enkele opstandelingen leren een werk uit het hoofd en proberen het mondeling te laten overleven. Deze daad van verzet wil de Noorse kunstenaar Mette Edvardsen in België opnieuw organiseren.

Voor Time has fallen asleep in the afternoon sunshine vroeg Edvardsen aan een groep acteurs om elk een boek naar keuze van buiten te leren. Samen vormen de acteurs een bibliotheek van levende boeken. Ze brengen hun tijd door in zo’n bib, zittend in stoelen, samen pratend, uit het raam kijkend, klaar om te worden geraadpleegd. Als bezoeker kies je een boek dat jou naar een plek in de bibliotheek brengt, waar het boek ‘voorgelezen’ wordt tijdens een intiem één-op-één-moment. Literatuur leeft tijdens deze performance zoals nooit voorheen.

Mette Edvardsen lichtte in De Standaard toe dat de voorstelling ook gaat over de praktijk van het uit het hoofd leren. ‘Vooral in het Oosten maakt dat deel uit van de cultuur, denk maar aan Rusland waar men zo een manier vond om verboden verhalen door te geven. Tenzij ons beroep het vraagt – denk maar aan acteurs – zijn wij daar in Europa weinig mee bezig.' Time has fallen asleep in the afternoon sunshine wil daarentegen tonen dat er schoonheid schuilgaat in het vergeten en het steeds opnieuw uit het hoofd leren.

Mette Edvardsen woont en werkt in Brussel. Ze is vooral actief binnen de podiumkunsten, maar verkent ook andere media als video en literatuur. Ze danste geruime tijd bij Les ballets C de la B, maar creëert sinds 2002 ook eigen producties, waaronder de trilogie Black (2011), No Title (2014), dat te zien was op NEXT festival, en We to be (2015), dat in BUDA werd gemaakt. Daarin onderzocht ze de mogelijkheden en limieten van taal, en hoe die kan inspelen op de verbeelding van het publiek. Voor de laatstgenoemde voorstelling ontving Edvardsen in 2016 de Noorse Ibsen-prijs.

‘It feels in the traditional quiet of the library to have the silence broken by the books themselves’ – Lynn Gardner, The Guardian

Met Anna Czapski, Diederik Peeters, Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Rasa Alksnyte, Heike Langsdorf, Marine Thévenêt, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert en Sarah Magnan (Open Source Publishing)

Anna Czapski & Diederik Peeters zijn als artistiek onderzoekers verbonden aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en howest. Het onderzoeksproject The Futurology of Cooperation wordt gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda