Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Radouan Mriziga (MA/BE)

3600

#nextgeneration
tickets boeken: via nextfestival.eu

Bezwerend spel van licht, wiskundige precisie en pure schoonheid

In de groepschoreografie 3600 benadert de jonge Marokkaans-Belgische choreograaf Radouan Mriziga dans met een architecturale blik en bouwt hij – ook letterlijk – voort op zijn bijzondere debuut 55, dat eveneens op NEXT te zien is. De vier dansers in 3600 zijn zowel ambachtsman als architect en zetten bouwsels neer die verwijzen naar de rijke geschiedenis van de woestijnkastelen uit de Marokkaanse Sahara. Fascinerende creaties met bakstenen zijn het, die zich door het subtiele spel met licht in een droomwereld lijken te bevinden. In 3600 laat hij zich leiden door moderne architectuur en islamitische kunst, waar de geproduceerde objecten een perfecte ontmoeting zijn tussen esthetiek en functie, vol wiskundige precisie en symboliek. Een ronduit bezwerende performance!

Mriziga: “Heel wat dansers zijn geïnteresseerd in architectuur. Zelf ben ik vooral beïnvloed door de Maghrebijnse school (de geometrische benadering), maar ik hou tegelijkertijd heel erg van het Westerse minimalisme. In mijn werk onderzoek ik het ontstaan van rituelen in oude en hedendaagse culturen. Ik sta ook stil bij de definiëring van kunst in de islamitische cultuur; waar kunst in essentie een wiskundige nauwkeurigheid van geometrische patronen vormt. De kunstenaar is tegelijk ambachtsman, ingenieur, filosoof en ontwerper, maar soms ook de uitvoerder van de goddelijke schaal.”

Radouan Mriziga volgde dansopleidingen in Marrakech en Tunis alvorens zijn parcours verder te zetten aan P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Na zijn afstuderen in 2012 danste hij onder meer in de voorstelling Half Elf Zomeravond van Bart Meuleman bij Toneelhuis, in Primitive van Claire Croizé en inRe:Zeitung, een herwerking van het bekende Rosas-stuk. Mriziga is artist in residence bij Moussem Nomadisch Kunstencentrum en zal van 2017 tot 2021 artiest in huis zijn in het Kaaitheater.

Speeldata

credits: CONCEPT AND CHOREOGRAPHY Radouan Mriziga / MADE AND PERFORMED WITH Maria Ferreira Silva, Maïté Jeannolin, Karl Saks & Radouan Mriziga / PRODUCTION Moussem Nomadic Arts Centre / COPRODUCTION Kaaitheater (Brussel) Vooruit (Gent) In The Frame Of The European Network Dna (Departures And Arrivals) / CO-FUNDED BY The Creative Europe Program Of The European Union. C-Mine (Genk), Tanzquartier Wien (Vienna), Villa Manin/Css Teatro (Udine) / IN COLLABORATION WITH Marrakech Biennale 6 (Marrakech), Alkantara (Lisbon) Short Theatre (Rome) Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Wp Zimmer (Antwerp) Charleroi Danses, Centre Chorégraphique De La Fédération Wallonie-Bruxelles (Charleroi)

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda