Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Ian Kaler (AT)

o.T. (gateways to movement)

#wemeetagain #musicmatters #cuttingedge
inleiding: 19:45 in NEXT café, Broelkaai 6 (in NL)
reserveren: via www.nextfestival.eu

Intens gedanste trip over de onmogelijkheid tot écht contact

Een intens dansduet tussen een jonge choreograaf en een gevestigde dansmaker: dat is (gateways of movement). Dansers Ian Kaler en Philipp Gehmacher lijken zich aanvankelijk afzonderlijk van elkaar door de ruimte te begeven. Twee solo’s, die toch voorzichtig op elkaar inhaken, in een poging tot contact. Onderhuids voelen de dansers elkaars aanwezigheid, maar communiceren doen ze niet. Zoals vreemden in onze grootsteden elkaar ook dagelijks kruisen, maar weinig échte ontmoetingen hebben.

Het indrukwekkende licht, de bezwerende bewegingstaal en de live gespeelde elektronische muziek (door muzikant Aquarian Jugs) zorgen voor een trip die je bij het nekvel grijpt en waarvan je oren nog lang nasuizen. Na de première op ImpulsTanz in Wenen werd Kaler in de pers omschreven als “één van de meest spannende hoofdrolspelers uit het dansveld”.

De jonge Oostenrijkse choreograaf Ian Kaler studeerde multimediale kunst in Wenen en was een van de eersten die afstudeerden aan het pilootprogramma ‘Hedendaagse dans, context en choreografie’ aan de Kunstuniversiteit van Berlijn. Sinds 2010 ontwikkelt Kaler voorstellingen in samenwerking met andere artiesten waarbij de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines opgezocht worden. Ian Kaler gebruikt ohne Titel als naam voor een hele serie dansvoorstellingen. In het eerste luik (the emotionality of the jaw) stond hij als enige danser op het podium en onderzocht op live elektronische muziek wat het betekent om op drift te zijn en los te laten. In opvolger (gateways of movement) staat hij samen met danser Philipp Gehmacher, in wiens werk hij eerst meedanste, en muzikant Aquarian Jugs aka Jam Rostron op scène. Naast ohne Titel creëerde hij al een andere reeks performances onder de naam Contingencies en ontwikkelde hij een video-installatie samen met Anne Quirynen. Zijn werk wordt op belangrijke Europese kunstplekken getoond zoals Tanzquartier (Wenen) en HAU (Berlijn). Als danser werkte Ian Kaler reeds samen met gekende choreografen zoals Isabelle Schad en Laurent Chétouane.

Speeldata

concept, choreografie: Ian Kaler
met: Philipp Gehmacher, Ian Kaler
muziek: Aquarian Jugs aka Jam Rostron
scenografie: Stephanie Rauch
lichtontwerp: Jan Maertens
techniek: Ben Clark
kostuums: Marcus Karkhof
advies: Heike Albrecht, Patricia Brülhart, Marian Hudek, Stephane Peeps Moun
projectmanagement: Das Schaufenster
productie: Ian Kaler
coproductie : Impulstanz – Vienna International Dance Festival
met steun van: Wien Kultur
mogelijk gemaakt door: INTPA – International Net for Dance and Performance Austria van Tanzquartier Wien, gesteund door BKA en BMeiA

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda