Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Elina Pirinen

Personal Symphonic Moment

duur: 70′
taal: woordloos
tickets: €10 | €8 | €8 (-26)
reserveren: Uit in Kortrijk | 056/239855 | http://www.nextfestival.eu/nl/evenement/personal-symphonic-moment

Een bijzonder danstrio op symfonische muziek

Elina Pirinen is het meest beloftevolle danstalent van het moment uit Finland. Voor haar nieuwe creatie Personal Symphonic Movement, waarin ze samen met Kati Korosuo en Katja Sallinen danst, koos ze Symfonie No. 7 van componist Dmitri Šostakovitš’, beter bekend als de Leningrad Symfonie. Op scène voeren de drie dansers een autopsie uit op dit monumentale muziekstuk, zonder overdreven respect voor het origineel. In het begin en aan het einde luister je als toeschouwer naar deze epische symfonie, enkel begeleid door rookeffecten en gedimd licht. Daarna doemen de dansers op en declameren ze zelfs humoristische teksten over de muziek, waardoor de sombere symfonie zelfs enkele musicalknipoogjes krijgt.

“Is it a discount disco or a pathos-laden fireworks display in homage to Šostakovitš?” zo vroeg het Finse Music Quarterly zich af in hun enthousiaste recensie. De voorstelling speelt alleszins in op de primitieve, intellectuele en onbewuste kant van het publiek. Bovendien roept ze een heel arsenaal aan associaties en emoties op. Verval, troost, schoonheid, erotiek, verlies, spijt, banaliteit, opwinding, woede, sentimentaliteit… het zit allemaal in de tachtig minuten dat deze dansvoorstelling duurt. Personal Symphonic Movement graaft diep in de individuele psyche en vertelt tegelijk ook heel wat over onze samenleving.

Elina Pirinen is een artistieke duizendpoot: naast danseres en actrice in voorstellingen van anderen, maakt ze ook eigen werk waarmee ze steeds vaker in het buitenland uitgenodigd wordt. Pirinen is bovendien ook geen onverdienstelijke muzikante. Zo omschrijft ze zichzelf eveneens als singer-songwriter en maakt ze experimentele kamerpop. In al haar projecten onderzoekt ze telkens opnieuw de kruisverbanden tussen muziek, gesproken tekst en beweging. In haar podiumvoorstellingen gebruikt ze geregeld grote klassieke muziekfragmenten, zoals hier de Leningrad Symfonie. Elina Pirinen is een fijne ontdekking uit het hoge noorden! Onlangs ontving ze Le Prix Jardin d'Europe 2015 voor deze voorstelling: “The pieces of both Elina Pirinen and Ligia Lewis are promising a bright future of a young generation of choreographers.”

Parcours mogelijk met Black Warrior

Speeldata

CONCEPT, CHOREOGRAPHY, SPACE: Elina Pirinen
DANCE: Kati Korosuo, Katja Sallinen, Elina Pirinen
LIGHTING DESIGN: Tomi Humalisto
TEXTS: Heidi Väätänen
MUSIC: Dmitri Shostakovich, Symphony No. 7
COSTUME DESIGN: Elina Pirinen, Kaisa Rissanen, Mila Moisio
PRODUCTION: Zodiak – Center for New Dance, Moving in November Festival, Elina Pirinen
ZODIAK RESIDENCY IN COLLABORATION WITH: WorkspaceBrussels / Summer coaching residency, Kone Foundation, Finnish Cultural Institute for the Benelux
SUPPORTED BY: Samuel Huberin Taidesäätiö, The Finnish Cultural Foundation, Kone Foundation

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda