Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

The Futurology of Cooperation: toast, lezing, artist-talk, film

Locatie: Budascoop (Kapucijnenstraat 10, Kortrijk)
Taal: Engels gesproken
Tickets: €5 (incl. food)
Wat is The Futurology of Cooperation?

Trefwoorden: #

18:30 | toast op Futurology of Cooperation & Grimoire Launch
19:15  | pauze met eten
19:45  | Lezing van Eleanor Saitta, introductie van Nordic Larp (live action role-playing)
20:30 | Artist-talk met Susan Ploetz
21:10 | Pauze
21:30 | Camille & Ulysse, een film van Diana Toucedo met Donna Harraway & Vinciane Despret
22:15 | Einde

“Tijdens deze avond nodigen we je uit om te toosten op The Futurology of CooperationWe zullen een korte introductie geven van ons onderzoek en een proto-versie van onze Grimoire lanceren, een levend archief van futuristische methoden, tools, games en oefeningen die uit het onderzoek zijn voortgekomen.

We nodigen je uit voor een hapje (inbegrepen in de toegangsprijs) alvorens een lezing bij te wonen van Eleanor Saiitta die ons introduceert in het universum van Nordic Larping. LARP’s (Live Action Role Play) zijn rollenspellen zoals Dungeons & Dragons (stel je voor dat je rondrent in een bos, verkleed als elfen of kabouters). Wat Nordic Larping onderscheidt van andere LARP-tradities is een sterke nadruk op samenwerking en collectieve creatie, onopvallende regels en soms politieke en activistische thema’s en inhoud. In het kader van ons onderzoek zijn we dan ook zeer geïnteresseerd om meer te leren over de instrumenten en de praktijk van Nordic Larping, en de politieke en maatschappelijke dimensies die daarin aan bod komen.

Een ander perspectief zal worden geboden door kunstenaar Susan Ploetz. In een artist talk zal zij ingaan op de manier waarop zij principes van Nordic Larping in haar artistieke praktijk gebruikt.

We sluiten het programma af met Camille & Ulysse, een film van Diana Toucedo met de filosofen Vinciane Despret en Donna Haraway. Ergens in de toekomst vertellen Camille & Ulysse de met elkaar verstrengelde verhalen van de eerste generaties van hun gemeenschappen van mensen en niet-mensen, de gemeenschappen van compost. De film is gefilmd als een mondelinge vertelling en een briefwisseling tussen de twee vertellers en hun fabels, en volgt de manieren van leven en sterven van de gemeenschappen op een beschadigde planeet, evenals hun steeds groeiende vaardigheid in een nieuw wetenschappelijk gebied, de therolinguistiek, of de studie van dierentalen.”

Meer info over de film.


Eleanor Saitta (FI/US/UK) is een onafhankelijke architectuur- en strategieconsultant op het gebied van beveiliging en privacy met klanten in de media, financiën, gezondheidszorg, infrastructuur en software in de VS en Europa. Ze is ook een hacker, ontwerper, kunstenaar, schrijver en barbaar.
Ze leeft van het begrijpen hoe complexe systemen en verhalen werken en van het herontwerpen ervan zodat ze beter werken, of op zijn minst falen. Haar werk is transdisciplinair, waarbij ze alles gebruikt, van elektronica, software en verf tot sociale regels en woorden, als media om onze interacties met de wereld te onderzoeken en vorm te geven. Ze richt zich onder meer op de integratie van technologie in de geleefde ervaring, de menselijkheid van objecten en de gebouwde omgeving, en systemische veerkracht en convivialiteit.

Susan Ploetz (US/DE) is een kunstenaar-onderzoeker die werkt met somatica, theorie, schrijven, performance, simulatie en live action rollenspelen (larping) in verschillende configuraties. Haar werk gaat over de overlappende ruimtes van soma en technos; ze gebruikt verbeelding, magische materialiteit en protocol om emancipatoire emotionele dissonanties en perceptuele expansie teweeg te brengen. Ze verkent lichaamsgericht spelontwerp en narratief spel als co-creatieve wereldcreatie die individuele agency ontwikkelt binnen spontane, efemere, gedecentraliseerde gemeenschappen.

Diana Toucedo (ES) is een filmmaker en filmeditor die in Barcelona woont. Ze heeft een Bachelor in Cinema en video editing van de Universiteit van Barcelona/ESCAC, Master in hedendaagse film theorie van de Universiteit Pompeu Fabra en streeft een PhD in Communicatie na.
Ze is geboren uit de duidelijke visie van het produceren van het cultiveren van artistieke vrijheid van jonge filmmakers die verkennen en experimenteren met filmische taal en andere hedendaagse audiovisuele vormen. Haar ervaring met montage, lesgeven en film maken leiden haar om risico’s te nemen en een stap verder te gaan. Altijd op zoek naar nieuwe vormen van productie, streeft ze ernaar een internationaal auteursfilmmerk te creëren in de documentaire / non-fictie met behoud van een commerciële gevoeligheid.

Speeldata

  • Susan Ploetz
  • Camille Ulysse
  • Camille Ulysse
  • Camille Ulysse

The research-team: Anna Czapski, Diederik Peeters, Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Rasa Alksnyte, Heike Langsdorf, Marine Thévenet, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert en Sarah Magnan (Open Source Publishing), – with the precious help and motivation of Maja Kuzmanovic, Siti Nurjanah, Vincent Lebour – and special thanks to all the students at KASK, P.A.R.T.S. and ESA Saint-Luc Bruxelles

Anna Czapski & Diederik Peeters are affiliated as artistic researchers to KASK & Conservatorium, the School of Arts van HOGENT and Howest. The research project The Futurology of Cooperation is funded by HOGENT Arts Research Fund, with the support of the transborder cooperation fund Région Hauts-de-France & Vlaamse Gemeenschap via L’Amicale & SPIN.

Programme curation by Erika Sprey
Producer: Rocio Leza

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda