Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Kassys

Total Eclipse of the Heart

duur: 60′
taal: Engels gesproken
tickets: €15 | €13 | €8 (-26)
reserveren: Uit in Kortrijk | 056/239855 | http://www.nextfestival.eu/nl/evenement/total-eclipse-of-the-heart

Hartverscheurende songs, humor en een hond.

Hoe komt het dat (pop)muziek recht naar het hart gaat? Waarom heeft muziek het vermogen om, ogenschijnlijk heel eenvoudig, een golf aan emoties en stemmingswisselingen op te roepen? Waarom herkennen we in songteksten vaak persoonlijke sentimenten? En waarom is het zo lekker om uitgebreid en diep te zwelgen in een emotionele popsong? Met deze vragen ging het Nederlandse performance collectief Kassys aan de slag. De sentimentaliteit en pathos die we in hartverscheurende songs (Total Eclipse of the Heart!) als vanzelfsprekend beschouwen, staat in schril contrast met het echte leven, waarin we onze diepste gevoelens vaak voor de buitenwereld verborgen houden.

Vier mannen en een hond zijn het beu om zichzelf altijd maar te moeten beheersen, positief te moeten blijven en “de schouders eronder te moeten zetten en door te gaan”. Ze besluiten te onderzoeken wat er gebeurt als ze dat eens niet doen. Als ze gevoelens van verdriet of blijdschap eens niet in perspectief plaatsen en de relativering achterwege laten. Aangemoedigd door de emotionele kracht van popmuziek geven ze toe aan gevoelens die (niet voor niets) het daglicht al een tijd niet meer hadden gezien… Op subtiele wijze, met humor en vervreemding wordt de rol van popsongs onderzocht in onze beleving van verliefdheid, onmacht, troost en hoop.

Op het Nederlandse locatietheaterfestival Oerol gaf Kassys een twee weken durende workshop waarin de impact van popmuziek werd bestudeerd en ontleed. Dat toonmoment vormt de kiem voor de uiteindelijke voorstelling, die Kassys na een sabbatjaar opnieuw op de kaart moet zetten als een van de meest spannende, geestige en toegankelijke gezelschappen van Nederland. In Total Eclipse of the Heart speelt o.a. Peter Vandenbempt mee van Tristero. Eerder speelde hij al in The Show Must Go On van Jérôme Bel, een instant hit waarin popnummers uitgebeeld werden. Kassys staat boven de Moerdijk bekend om haar beeldende, fysieke en droogkomische voorstellingen over het menselijke gedrag. Op NEXT toonden ze eerder al Cadavre Exquis.

WORKSHOP/ATELIER: 13.11

Speeldata

DIRECTOR: Liesbeth Gritter
WITH: GJ Rijnders, Harm van Geel, Peter Vandenbempt, Vincent Brons and a dog
LIGHT DESIGN AND TEHNICAL SUPPORT: Peter Misschaert
COPRODUCTION: Vooruit Gent, Culturgest Lissabon and theaterfestival Oerol Terschelling
WITH SUPPORT OF: Fonds Podiumkunsten, AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Fonds 21 & VSBfonds

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda