Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Christophe Meierhans

Trials of Money

ikv: NEXT festival
taal: meertalig
tickets: €10 / €8
reserveren: via deze link of tel. 056/23 98 55

Een originele rechtbank zoals je ze nooit durfde te dromen.

De Zwitser Christophe Meierhans vormt de theaterzaal om tot een symbolische rechtbank. In zijn Special Tribunal for Semi-Human Persons moet het geld op de beklaagdenbank plaatsnemen. Kunnen we het de schuldig verklaren voor de miserie in de wereld? Hoe beoordeel je een systeem waarvan je zelf deel uitmaakt? Tien getuigen, zoals een psycholoog, een ex-bankier en een dakloze, treden aan in de voorstelling. Maar Trials of Money is ook een collectieve oefening: tijdens het proces kun je zelf kiezen of je het geld wil aanklagen of verdedigen. Als geld effectief schuldig blijkt, wat zou dan een rechtvaardig vonnis kunnen zijn?

Meierhans in De Wereld Morgen: ‘Geld is door mensen bedacht, maar vervolgens onafhankelijk geworden. Alsof we een systeem hebben opgezet waarvan we de sleutel zijn kwijtgeraakt. Toch, zodra de mensheid zou uitsterven, zou geld verdwijnen. Geld is dus compleet afhankelijk van de mens om te bestaan, maar tegelijkertijd bestaat het daarbuiten en volgt het zijn eigen logica. Vergelijkbaar met Facebook en AI.’

Christophe Meierhans is muzikant, theatermaker, performer en film- en tentoonstellingsmaker. De constante in het uiteenlopende oeuvre van de Zwitser is een grote interesse in het collectieve en de gevolgen die ontstaan wanneer je mee in dat collectieve stapt. ‘Ik creëer eerder situaties dan voorstellingen’, zegt Meierhans daarover. ‘Ik gebruik theater en dramaturgie om situaties op scène te brengen die niet per sé fictief zijn, maar wel tot een andere realiteit behoren. Dan pas wordt het interessant voor mij: waarom zou een discussie over een politiek thema in een voorstelling minder echt zijn dan wanneer je diezelfde discussie buiten de theaterzaal voert?’

Meierhans’ werkwijze leverde spraakmakende producties op zoals Some use for your broken clay pots (2014), waarin hij een nieuwe maatschappelijke vorm voorstelde, en A hundred wars to world piece(2015) – een kookexperiment waarvan de uitkomst in handen lag van het publiek. Van 2017 tot 2021 is Christophe Meierhans artist-in-residence in het Kaaitheater.

Met Anna Czapski, Diederik Peeters, Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Rasa Alksnyte, Heike Langsdorf, Marine Thévenêt, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert en Sarah Magnan (Open Source Publishing)

Anna Czapski & Diederik Peeters zijn als artistiek onderzoekers verbonden aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en howest. Het onderzoeksproject The Futurology of Cooperation wordt gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda