Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Liza Baliasnaja

TRIEB

Dans/Performance
Engels gesproken
Duur: 50 minuten
Locatie: Budascoop zaal 2
Tickets: €10 | €6 (-26/artiesten & professionals) | CUBO | UiTPAS

CUBO

Via een combinatie van beweging, animatie en poëzie verkent TRIEB de kwaliteiten van de menselijke geest aan de hand van de metafoor van het mes.

Vanaf het begin van de moderniteit in de westerse filosofie wordt het menselijke denken gekarakteriseerd als een scherpzinnige faculteit, die in staat is om duidelijk na te denken over zichzelf en de wereld. De kern van dit rationele wereldbeeld wordt gevormd door het onderscheid tussen lichaam en geest. Er wordt gezegd dat lichaam en geest zich bevinden aan de tegengestelde uiteinden van het spectrum van “snijdbaarheid” – het materiële lichaam als oneindig deelbaar en de immateriële geest als in wezen ondeelbaar. Het lichaam “bevat” de geest en dus zijn ze onafscheidelijk – ook al kan de precieze plaats waar het lichaam ophoudt en de geest begint eerder vaag zijn.

Gefascineerd door het specifieke gebruik van taal in dit denkkader, ontwikkelt Liza een fictie waarin de dichotomie van lichaam en geest wordt vervangen door die van lichaam en mes. Ze onderzoekt wat er gebeurt wanneer we een fysieke voorstelling maken van iets dat zo vluchtig is als de geest. De performance is een reis waarin taal, lichaam, stof en papier worden doorsneden en waarin het potentieel voor een ongewone orde der dingen wordt onderzocht en blootgelegd. TRIEB, wat Duits is voor drang/ verlangen/ instinct, wordt de kracht achter de mes-geest die alles wat op zijn weg verschijnt op de proef wil stellen, ook zijn eigen zelfbesef.

Liza Baliasnaja (°1994, LT) is een Brusselse choreografe, performer en pedagoge. Na haar dansstudies aan P.A.R.T.S., verdiepte Liza zich in de filosofie en voltooit ze momenteel haar opleiding aan de KU Leuven. In haar praktijk onderzoekt Liza hoe filosofische concepten kunnen worden ontwikkeld en in vraag gesteld via artistiek onderzoek. Ze is geïnteresseerd in het onderzoeken van choreografie voorbij het lichaam. In haar laatste werken integreert ze taal, stem en digitaal beeld.

Speeldata

  • Liza Baliasnaja
  • Liza Baliasnaja

CONCEPT, CHOREOGRAPHY, PERFORMANCE Liza Baliasnaja / SOUND Jokūbas Čižikas / ARTISTIC ADVISING Stefan Govaart, Alissa Šnaider and Laura Stellacci / ANIMATION Liza Baliasnaja together with Federico Vladimir Strate Pezdirc / COSTUME Laura Stellacci / SCENOGRAPHY Liza Baliasnaja, Machteld Lambeets and Laura Stellacci / PROJECT SUPPORT Lithuanian Council for Culture Co-production, Workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA / RESIDENCY SUPPORT Kanuti Gildi Saal, Workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA, Kunstenwerkplaats, Theatre Balsamine / DISTRIBUTION AND TOUR MANAGEMENT Caravan Production

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda