Dubbelgesprek met Wouter Hillaert en Philippine Hoegen (State of the Arts)
Tuinesië: de kunsten in de bres, wie zorgt voor de kunstenaar?
Over de noodzaak van solidariteit, de wankele status van de kunstenaar en nieuwe modellen om in gesprek met elkaar te raken.
Kunstencentrum BUDA, Avansa Mid- en Zuidwest en Schouwburg Kortrijk organiseren i.k.v. DURF2030 opnieuw, in de zomerse setting van de tuin van Broelkaai 6, gesprekken met sprekers die inspireren en engageren, stuk voor stuk gangmakers. Wat ze ons voor de voeten werpen, zal allicht niet zonder gevolgen blijven. Het steentje dat zij verleggen heeft ontegensprekelijk impact op ons samenleven.
Het kunstenaarscollectief ‘State of the Arts’ (SOTA) viel net in de prijzen met een Ultima voor Podiumkunsten. En misschien liep je het voorbije jaar in Kortrijk Wouter Hillaert en Philippine Hoegen (SOS Relief) tegen het lijf. State of the Arts sloeg de handen in elkaar met ‘Hart boven Hard’ en Kortrijkse partners voor Door to Door en Vraagstraat. Doel was een proeve van empathie, om in gesprek te gaan met wie je dat meestal niet doet, om over fundamentele kwesties te praten. “Dit gesprek is noodzakelijk in deze polariserende samenleving,” volgens SOTA.
Het credo van State of the Arts is ‘Kunst = solidariteit’. In antwoord op het cultuurbeleid in coronatijden creëerde SOTA SOS Relief, een privaat solidariteitsmechanisme ten voordele van individuele kunstenaars.
Op 28 juni hebben we het o.a. over de noodzaak van solidariteit, de wankele status van de kunstenaar en nieuwe modellen om in gesprek met elkaar te raken.
Gastheer die avond is Bram Coeman, artistiek coördinator kunstencentrum BUDA.