Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sarah Vanhee / Campo

Unforetold

ikv: NEXT festival
taal: Lutie Chaaka gesproken, NL en FR boventiteling
ticket: €10 / €8
reserveren: via deze link of tel. 056/23 98 55

Een theaterreis naar een magisch dromenland. 

Unforetold is een voorstelling gemaakt met zeven kinderen tussen acht en elf jaar. Sarah Vanhee ontwierp voor hen een raadselachtige droomwereld vol magie, een duistere plek waarin ze verborgen en geborgen kunnen zijn. Met behulp van verbale en non-verbale conversaties creëren de kinderen er een nieuwe logica waarin opnieuw plaats is voor verwondering. ‘Het is wel nacht maar wij slapen niet’, zeggen ze. ‘We worden ouder maar we blijven altijd even klein. We sterven pas als we niet meer verder kunnen tellen.’ Unforetold is een stuk over de black box van de theaterruimte, maar evengoed over je eigen hoofd: een plek waarin alles mogelijk moet zijn. De wereld is er niet gepland of strategisch, maar bijzonder, betrokken en urgent.

‘Ik hou het meest van de theaterruimte wanneer ze zich opent eerder dan dat ze zich sluit: open net omdat ze gesloten is’, zegt Vanhee over Unforetold. ‘De wereld van vandaag draait vooral op statements, statistieken en staten, eerder dan op vragen en onderzoek. In de wereld van vandaag kan het betreden van zo’n gesloten, zich openende ruimte veel troost bieden.’

Sarah Vanhee is schrijver, beeldend kunstenaar en performancekunstenaar. Haar werk maakt gebruik van diverse formats en betrekt bijzondere locaties zoals woonkamers of verschijnt onaangekondigd tijdens grote meetings. Bij het Genste kunstencentrum Campo maakte ze onder meer Untitled, waarbij toeschouwers bezoekjes brachten aan privé-huizen en de bewoners vertelden welke kunstwerken ze in huis hebben. In 2013 maakte ze een voorstelling samen met de gedetineerden van de Mechelse gevangenis. Twee jaar later kwam ze op NEXT Festival Oblivionpresenteren, een veelbesproken performance waarin ze alles uitstalde wat ze een jaar lang zou hebben weggegooid.

Vanhees werk werd gepresenteerd op tal van Europese podia en festivals. Vanhee werd ook genomineerd voor de Ton Lutz Prijs (2007), de Prix Jardin d’Europe (2010) en de VSCD Mimeprijs (2012).

Met Anna Czapski, Diederik Peeters, Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Rasa Alksnyte, Heike Langsdorf, Marine Thévenêt, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert en Sarah Magnan (Open Source Publishing)

Anna Czapski & Diederik Peeters zijn als artistiek onderzoekers verbonden aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en howest. Het onderzoeksproject The Futurology of Cooperation wordt gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda