Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Amina Abouelghar & Laure Betris

Young Dreams

Dans, muziek
Duur: 1u
14+
Budascoop

Trefwoorden: # # #
CUBO
Young Dreams

Amina Abouelghar is een Egyptische danseres en choreografe. Voor Young Dreams onderzoekt ze het collectieve geheugen van de gemeenschap in Caïro, waar ze geboren is. De geluiden, gebaren en uitdrukkingen die van generatie op generatie werden doorgegeven. De sprookjes, liedjes, smaken en beelden. Abouelghar vroeg haar naasten naar hun huishoudens, familiedynamieken, de ziel van hun straat. Stroken hun ervaringen met de herinneringen uit haar eigen kindertijd? Wat betekent nostalgie precies?

De intieme voorstelling Young Dreams doet nadenken over de act van het herinneren. Herdenken kan een politieke daad zijn voor wie behoort tot een onderdrukte gemeenschap. Maar het is ook inherent verbonden met dans en het lichaam. Via verhalen en dans brengt Abouelghar beweging aan in wat het geheugen van een gemeenschap zou kunnen zijn. De muziek in de voorstelling wordt gemaakt door Laure Betris, een Zwitsers-Irakese muzikante en componiste die ook voor dit project ook het archief van haar eigen vader activeerde.

In samenwerking met Mophradat
mophradat-logo

Amina Abouelghar is een in Caïro geboren danser, performer en choreograaf. Ze ontdekte haar passie voor dans al op jonge leeftijd. Abouelghar werkte in haar carrière samen met verschillende kunstenaars, muzikanten, filmmakers en dansers. In 2019 was ze medeoprichter van het danscollectief Nafaq. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe voorstelling Young Dreams die in november 2023 in première gaat tijdens NEXT festival in kunstencentrum BUDA.

Laure Betris is een muzikant, gitarist, zangeres, songwriter en performer uit Zwitserland. Tussen 2008 en 2018 gaf ze concerten en nam ze 4 albums op onder de naam Kassette. Nieuwsgierig naar alle artistieke gebieden, werkt ze samen met verschillende kunstenaars voor tentoonstellingen, installaties, dans of performance projecten.

Speeldata

Created and interpreted by: Amina Abouelghar & Laure Betris
Dramaturge: Nedjma Hadj Benchalabi
Light design: Saber El Sayed
Costumes: Aisha Azab
First research residency in: Dansometre
With the support of: Pro Helvetia Cairo

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda