Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

apap – FEMINIST FUTURES

apap ster

FEMINISTFUTURESapap logo

creative europe logo

Partners
11 culturele organisaties in Europa:

InSZPer, Warsaw, Polen | STATION, Belgrade, Servië | BOULEVARD, ‘s-Hertogenbosch, Nederland | SZENE Salzburg, Oostenrijk | Teatro Nacional D. Maria II, Lisbon, Portugal | Centrale Fies, Dro, Italië | BIT Teatergarasjen, Bergen, Noorwegen | Reykjavik Dance Festival, Reykjavik, Ijsland | Maison de la Culture d’Amiens, Amiens, Frankrijk | Tanzfabrik Berlin, Berlin, Duitsland | kunstencentrum BUDA, Kortrijk, België

Almost Summer / Feminist Futures Festival is onderdeel van apap – advancing performing arts project, een internationaal netwerk van 11 Europese culturele organisaties. apap – FEMINIST FUTURES wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie en streeft een ambitieuze doelstelling na: krachtige sociale veranderingen teweegbrengen door middel van kunst. Het hoofddoel van het project is het aanpakken van ongelijkheid in de hedendaagse podiumkunsten en het publiek hiervan bewust te maken.

WEBSITE APAP

Van 29 juni tot 9 juli programmeren we een festival – en een open school – met als ondertitel ‘Feminist Futures’. Het focust op een intersectionele benadering van feminisme, waarbij alle vormen van discriminatie als samenhangend worden beschouwd.

De idee van intersectionaliteit heeft de praktijk van een aantal artiesten verregaand beïnvloed. Maar ook ons werk bij BUDA en het Europese netwerk waarvan we lid zijn: apap – Feminist Futures. We bevragen in de eerste plaats onszelf, want veel staat ter discussie: de vorm en werking van onze instelling, de kaders en begeleiding die we rond kunst creëren, de behoeften en evoluties rond artistieke praktijken, de trajecten van precaire kunstenaars of gediscrimineerde publieksgroepen. Dit is een poging om ons werk in te passen in een eerlijker en duurzamer systeem, toegankelijk en gedecentraliseerd. Maar ook om stap per stap te vervellen, want het probleem reikt veel verder dan onze eigen positie.

De creaties op dit festival dragen vuur, verlangens, subversiviteit – en festiviteit – in zich. De ‘Feminist School’ wil de huidige polarisering overstijgen en kwesties rond identiteitspolitiek herwaarderen. Geen hapklare antwoorden maar dwarse gedachten, met respect voor ieders geschiedenis en gevoeligheden. We hebben, zoals de kunstenaar en feministe Carolee Schneemann zo treffend zei, “de stellige verwachting van prachtige tijden die we samen tot stand kunnen brengen.”

Meer Feminist Futures? Ontdek het programma van Theaterfestival Boulevard in ’s-Hertogenbosch, Nederland!

Boulevard

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda