Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Word jij Vriend van BUDA?

Een fonds van cultuurvrienden om mensen die het wat minder hebben, méér te bieden.

kick off fonds

kick off fonds

kick off fonds

kick off fonds

Met het nieuwe ‘Fonds Vrienden van BUDA’ willen we onze sociale acties structureel verankeren én niet langer beperken tot film. Door Vriend van BUDA te worden ondersteun je onze inclusieve werking en help je mee(r) cultuur creëren voor mensen met minder. 

Kunstencentrum BUDA zet al jaren stevig in op het bereiken van mensen en groepen die geen of weinig toegang hebben tot kunst en cultuur: kinderen en jonge gezinnen in armoede, jongeren in een instelling, nieuwkomers, on- of laaggeschoolden, mensen met een beperking….

Met de giften in het filmfonds realiseerde BUDA in de afgelopen twee jaar:

  • 2 filmkampjes van 5 dagen waarbij telkens 15 kinderen in armoede samen leerden acteren, monteren en een film regisseren, allemaal onder professionele begeleiding;
  • 16 workshops in 8 jeugdinstellingen, 2 scholen en 3 wijken;
  • 12 workshops en persoonlijke infomomenten en 10 rondleidingen voor specifieke doelgroepen als Ajko, A’kzie, Group Intro, Tajo, De Kier e.a.;
  • 4 folders ‘klare taal’ voor anderstaligen of nieuwkomers;
  • 3 gratis filmvertoningen voor sociale organisaties die werken met mensen in kwetsbare posities;
  • 3.872 mensen die via de UiTPAS aan kansentarief (20% van de standaardprijs) van BUDA genoten.

Daarnaast zette BUDA o.a. ook in op grotere toegankelijkheid voor slechthorenden en slechtzienden.

Naast een structurele partner van €5.000, zoeken we jaarlijks 10 ondersteunende partners van €1.000 én minstens 100 vrijgevige cultuurliefhebbers die elk €50 (of meer) doneren om mensen die het wat minder hebben méér te bieden. In ruil voor die gift, zorgt de Koning Boudewijnstichting automatisch voor een fiscaal attest waardoor je als gulle gever 45% van je bijdrage terugkrijgt via de belastingen. (Als je dus écht €50 wilt doneren, kun je beter €100 storten.)

Voor bedrijven hangt het fiscale voordeel af van de grootte en omzet van de onderneming. Bij voorkeur vragen we bedrijven, organisaties of serviceclubs om voor 2 of 3 jaar in te tekenen om het Fonds te verduurzamen. Op deze manier kunnen we niet enkel jongeren ondersteunen, maar ook voor volwassenen de juiste tools ontwikkelen. In 2024 wordt BUDA’s werking rond inclusiviteit uitgebreid met nieuwe acties voor neurodivergente mensen, o.a. door het ter beschikking stellen van een visuele voorbereiding, het organiseren van prikkelarme dans- en theatervoorstellingen en de eerste experimenten met een prikkelarm bioscoopbezoek. Voorlopig biedt geen enkele Belgische cinema dat aan. Laat ons hier samen in pionieren.

Klik hier om rechtstreeks te doneren of stort je gift op de projectrekening
BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met als gestructureerde mededeling: +++623/3861/40036+++.

Samen maken we van kunstencentrum BUDA een warm nest voor iedereen. Weet dat BUDA door jouw bijdrage een steeds groter wordende groep voor het eerst toegang biedt tot kunst en cultuur. We geven kinderen en jongeren een ‘stem’ en zelfvertrouwen door ze in filmworkshops een eigen beeldtaal te laten ontwikkelen of hen via film, theater of dans anders en breder naar de wereld te leren kijken. Een aantal van die jongeren wordt na verloop van tijd zélf workshopbegeleider of onthaalmedewerker bij BUDA.

Dit is een project met de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda