Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Maria Patsyuk (RU)

Maria Patsyuk

“Sinds de grootschalige militaire invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari begon, hebben we ons geconcentreerd op de taal van de oorlog, ingebed in de dagelijkse dialoog. Hoe oorlog uit het sociale groeit en het verandert.
Bijvoorbeeld hoe we militaristische metaforen gebruiken in communicatie, in liefdesrelaties. Hoe ideeën over oorlog, overheersing en conflict opduiken in het dagelijks leven. We zijn ook voortdurend op zoek naar de middelen waarmee mensen die verdeeld zijn door verschillende ervaringen en meningen met betrekking tot de huidige oorlog, kunnen communiceren.
En dat doen we via ons werk, omdat we zelf verdeeld zijn, op verschillende plaatsen wonen met een drang om op afstand te blijven zoeken naar verschillende manieren om samen te werken. Onze onderzoeksmethode is gebaseerd op de magie van communicatie, diepe gesprekken en improvisatie en omvat wandelingen, instructies, het verzamelen van observaties, teksten en ervaringen en interventies in de werkelijkheid.”

Maria Patsyuk (RU)

Maria Patsyuk is een kunstenaar uit Rusland die het land heeft verlaten omdat ze het niet eens was met de voortdurende oorlog. Sleutelwoorden voor haar artistieke praktijk zijn: het vasthouden van complexe interrelaties, het loskomen van ideologieën en manifesten, het ontspruiten door in-betweens, vloeibaar contract, afstand en grenzen.

Samen met haar collega Fedor Kokorev, ook een Russische kunstenaar die nu in Kirgizië woont, werkt Maria op afstand aan een artistiek onderzoek over het thema “Alledaagse oorlog”.

 

In residentie

17 jul 2022 – 15 okt 2022

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda