Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Assemblees in België omtrent aids, archieven en kunsten

Bijeenkomst: Hoe wordt dit herinnerd?

aids assembly

Zijn we verbonden door hiv & aids?

Van 13 tot 18 juli 2024 organiseert Assemblees in België omtrent aids, archieven en kunsten een bijeenkomst in kunstencentrum BUDA (Kortrijk). Dertien personen die zich bezighouden met hiv & aids en te maken krijgen met serofobie komen samen om gesproken woord te gebruiken als archiefinstrument.

We komen samen rond de vraag “Hoe wordt dit herinnerd?”, die in reactie op dit project werd bedacht door de Londense schrijfster Juliet Jacques. We nemen deel aan queer en feministische tradities van orale culturen en vertellen elkaar onze huidige en toekomstige verhalen over aids die niet stabiel zijn maar gestoeld zijn in transitie. We nodigen jullie uit om samen met ons intieme verhalen te vertellen – zonder ander publiek of documentatie – in contrast met de hedendaagse westerse kunstpolitiek van queer visibiliteit.

Wat staat er in het programma? 

De aanwezigen worden uitgenodigd om deel te nemen aan twee groepsactiviteiten: zelforganisatie en een dagelijkse gesproken samenvatting. De zelforganisatie bestaat uit koken, schoonmaken, het plannen van ons programma, het faciliteren van groepsgesprekken en de algehele organisatie. Elke avond, tijdens de gesproken samenvatting, zal één persoon hun verhaal van de dag vertellen en in ongeveer tien minuten met de groep delen hoe die zich de afgelopen 24 uur herinnert.

Tijdens de bijeenkomst zijn er regelmatig optionele workshops: over storytelling met nixie; over de representatie van hiv en aids in de massamedia met Roberto Tovar (oprichter van Número de Serie); en over varen op een kanaal met Castillo.

De aanwezigen kunnen aan alle of slechts enkele activiteiten deelnemen.


Dit project is deel van het Europees programma apap, een project dat medegefinancierd wordt door het Creative Europe Programme of the European Union.

apap logocreative europe logo

Assemblees in België omtrent aids, archieven en kunsten

“Assemblees in België omtrent aids, archieven en kunsten” is het project om in 2023 en ’24 twee intieme bijeenkomsten te organiseren tussen mensen die zich bezighouden met hiv & aids en te maken krijgen met serofobie, evenals evenementen met diverse doelgroepen. Het doel is om processen te bedenken voor het uitvoeren van projecten over aids, archieven en kunst gemaakt door en voor mensen die zich bezighouden met hiv en aids. Wij, Castillo, Emmanuel Cortés en Talya, leiden dit project vanuit onze hiv+, transfagbidyke-queer, feministische, antiracistische, materialistische, schadebeperkende en intersectionele volksgezondheidspolitiek. Het project wordt gecoproduceerd met La Bellone, Kunstencentrum BUDA, Le Delta, erg: école de recherche graphique, Flanders Arts Institute, Kaaitheater, nadine vzw, Sint Lucas Antwerpen en Viernulvier, allemaal in België.

In residentie

12 jul 2024 – 19 jul 2024
Budasoop

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda