Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Levi van Gelder

Heleen Mineur

CCC (Counterfactual Canon of the Contemporary or Courteney Cox Courgette)

CCC - Heleen en Levi

CCC is een doorlopend artistiek onderzoek, performatief schrijven en workshopproject, geïnitieerd door Levi van Gelder en Heleen Mineur in 2021. Het project verkent manieren om een interpersoonlijk archief samen te stellen en deze constellatie te gebruiken als een pool van inhoud om contrafactisch mee te interageren, speculeren en creëren. Dit krijgt vorm in de productie van experimenteel videowerk, schrijven en publicaties, maar ook in het delen van deze ontwikkelde instrumenten in educatieve contexten.

“Ons doel is de vele paradoxen van de huidige tijd bloot te leggen; haar overvloed en entropie. We willen de gevoeligheden van een post-truth tijdperk verkennen als een uitbreiding van de lijn van camp, met als doel verhalen en stijlfiguren binnen en buiten de (vaak auteursrechtelijk beschermde) beeldtaal van het late kapitalisme terug te winnen en toe te eigenen, terwijl we complexe of hedendaagse kwesties een stem, een geur en misschien zelfs een set teksten geven.”

CCC: Catastrophe Caught on Camera

“We willen ons richten op het vertalen van onze zelfgeschreven scores voor counterfactual character creation naar nieuw schrijfwerk (voor performance-or-not-performance) en dit opnieuw vertalen naar videowerk, waarbij we nieuw beeldmateriaal combineren met eerder opgenomen beeldmateriaal. We zullen ook werken aan het schrijven van nieuwe prompts en nieuwe scores. We stellen ons dus voor dat de residentie evenveel zal bestaan uit 1) het schrijven en opnemen van teksten, 2) videobewerking en 3) de mogelijkheid om nieuwe opnames te maken, eventueel met medewerkers (wat waarschijnlijk proeven zullen zijn vanwege de beperkte tijd).”

Levi van Gelder

In experimenteel videowerk, artistiek onderzoek en pedagogische samenwerking boort Levi van Gelder de sluimerende ruimtes van kritisch en grillig spel aan die in anderen genesteld zijn. Hij schetst een terrein dat varieert van provocerende stijlfiguren binnen de popcultuur tot geschiedenisvorming. Door middel van snelle vertellingen en kritiek creëert hij een (hyper)reality show van verwrongen niet-menselijke personages die de authenticiteit in twijfel trekken en lagen van diepte in het oppervlakkige onthullen.

Heleen Mineur

In haar praktijk vertaalt Heleen Mineur ideologieën en speculaties rond technologie en zorg via tekst, geluid en beeld. Ze werkt met verschillende media, haalt dingen uit hun alledaagse context en cultiveert ritmische, semantische en fantastische sferen. De bitterzoete complexiteiten in haar projecten verbeelden een neurodivergente blik, die manieren van (visuele) communicatie tracht te ontvouwen en uit te breiden.

In residentie

27 mrt 2023 – 09 apr 2023
Budatoren
  • CCC - Heleen en Levi

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda