Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Reflecting Light: lichtresidentie

Trefwoorden: #
Reflecting Light

Een vierjarig onderzoeks- en onderwijsproject gericht op de praktijk van het lichtontwerp aan KASK Gent, in samenwerking met Kunstencentrum BUDA.

Hoewel de postdramatische omwenteling in de podiumkunsten de dramaturgische hiërarchie van verschillende betekenaars in een kunstwerk radicaal heeft herschikt, wordt licht als essentiële betekenaar en handelende instantie in performatieve situaties, en bijgevolg ook de praktijk van lichtontwerp, tot nog toe onderschat.

Met uitzondering van een aantal specifieke praktijken wordt licht over het algemeen minder erkend, bestudeerd en begrepen als fundamenteel deel van een dramaturgie in hedendaagse podiumkunstpraktijken, en wordt het nog te weinig opgenomen in het artistieke curriculum van podiumkunstopleidingen. Nochtans gaat lichtontwerp een belangrijke evolutie door, als autonome kunstvorm en als deel van een ruimer kunstwerk. Maar veel van dat werk wordt niet goed begrepen of benoemd in de dialoog tussen regisseurs, theatermakers, dramaturgen, performers enzovoort.

Hoe kunnen we spreken over licht? En hoe kunnen we creëren vanuit het perspectief van licht(ontwerp)? Hoe maken we van licht een volwaardige en gelijkwaardige betekenaar binnen een hedendaagse dramaturgie?

De Reflecting Light research groep is: Bruno Pocheron, Emese Csornai, Ezra Veldhuis, Geert Belpaeme, Henri Emmanuel Doublier, Jan Fedinger, Jan Maertens, Tomi Humalisto, en Bram Coeman.

Volg het traject

Lees de eerste publicatie

Lees de tweede publicatie

Lees de derde publicatie

Reflecting Light Kopenhagen residentie – verslag dag 1

Reflecting Light Kopenhagen residentie – verslag dag 2

In residentie

16 aug 2023 – 23 aug 2023
Budascoop

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda